Mégse megrendelésre támadták meg Cozmát?

2009.03.09. 20:14
Kardos Éva ügyvéd hétfőn cáfolta, hogy egy gazdag veszprémi vállalkozó hívta ki a lokálba egy hónappal ezelőtt azt a 25 fős bandát, amelynek tagjai megkéselték a román kézilabdást, Marian Cozmát. Légből kapott, hazug állítások, közölte az ügyvédnő.

Semmi sem igaz abból, ami megjelent a médiában a veszprémi B. Tamással és testvéréről a Cozma-gyilkossággal összefüggésben, tájékoztatott Kardos Éva budapesti ügyvéd, a veszprémi testvérpár jogi képviselője hétfőn.

Az ügyvédnő ezt különösen azzal összefüggésben mondta, hogy több hazai újság és hírportál a Gazeta Sporturilor román sportlap szombati különszámában megjelenteket vette át, mely lap szerinte hamis, valótlan állításokat közölt B. Tamásról és testvéréről.

A román lap azt írta - tucatnyi szemtanúra hivatkozva -, hogy egy gazdag veszprémi vállalkozó hívta ki a lokálba egy hónappal ezelőtt azt a 25 fős bandát, amelynek tagjai megkéselték a román kézilabdást, Marian Cozmát. A lap tudni vél egy bizonyos Helgáról (a cikk szerint korábban Olaszországban töltött huzamosabb időt és anyja a rendőrségen dolgozik), aki sértő szavakat mondott Marian Cozmának. A kézilabdás ezek után pofon vágta.

Van, aki úgy tudja, hogy Cozmának régebben lehetett valamilyen kalandja Helgával, aki egy gazdag vállalkozó testvérének a barátnője. Állítólag ez az apró incidens indította el a lavinát. A vállalkozó testvére hívta volna telefonon a Székesfehérváron lévő nehézfiúkat, a romákból álló banda tagjait.

Légből kapott, hazug állítások, közölte az ügyvédnő. Hangsúlyozta, a testvérpár a Patrióta lokál felső szinten lévő koktélbár részében tartózkodott - nem az alagsori diszkóban -, és jóval előbb ott voltak már, mint a kézilabdások, vagy a sportolót később megtámadó mintegy 20-25 fős társaság tagjai. A testvérpárnak fogalma sem volt arról, hogy Marian Cozma és az a bizonyos társaság a Patriótában tartózkodik, mondta Kardos Éva. Szerinte a tragikus történésről is csak később értesültek.

Kijelentette, a veszprémi testvérpárról a sajtótól korrekt tájékoztatást várnak el, illetve azt, hogy a tragikus történésekbe az újságírók ártatlan embereket ne keverjenek bele. Mint mondta, a rendőröknek, az ügyészeknek nem az a feladatuk, hogy légből kapott állításokat cáfolgassanak meg, hanem a bűncselekmények, a bűnelkövetők felderítése.

Kardos Éva közölte, minden sajtóterméktől, ahol a hamis információ megjelent, sajtó-helyreigazítást kérnek, és amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor polgári peres úton fogják az igényüket érvényesíteni, illetve ekkor nem kerülhető el az sem, hogy nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tegyenek.

A Patrióta bár egyik üzemeltetője - aki a neve elhallgatását kérte -, korábban már részletesen elmondta, hogy mi zajlott le azon a tragikus február 8-ai hajnalon a Patrióta bárban. Szombaton ismét nyilatkozott a román újságban megjelentekről. Azt mondta, Marian Cozma és a 4-5 kigyúrt, erős testalkatú férfi között február 8-án 2 óra 55 perckor kirobbant konfliktus előtt bizonyos T. Helgának Cozmával való összetűzéséről nem tud, illetve szerinte ilyen veszekedés nem is zajlott le azon az éjszakán a Patrióta bárban.

A bár üzemeltetője kijelentette, sem T. Helga nevű nőt, sem B. Tamás és B. Csaba nevezetű testvérpárt nem ismer, ám "attól persze még létezhetnek". "Nem ismerhetünk több száz vendéget" - fogalmazott.

A lokál üzemeltetője hangsúlyozta, a tragédia előtt közvetlenül Marian Cozma a partnernőjével a mellékhelyiségből érkezett vissza, majd az ajtótól jobbra lévő bárpultnál rendelt egy italt. Mivel egy kedvenc száma kezdődött, azonnal táncolni ment a partnerével. Négy-öt másodperc múlva pedig már megkezdődött a placcon a dulakodás. Ekkor Cozma elesett, majd rázuhant több összetört üvegpohárra. Így sérülhetett meg az oldala - mondta az üzemeltető, megjegyezve, hogy a véres üvegszilánkokat később a helyszínelő rendőrök megtalálták.

Cozmának így lett véres már lent a pólója, de ez még nem szúrástól származott, mondta az üzemeltető. Szerint kint a bár előtt, a Virág Benedek utcában - ahol a szemtanúk szerint Cozma négy-öt férfival viaskodott - szúrták vesén és szíven a sportolót. Mint mondta, a lenti diszkóbeli lökdösődéstől kezdve az utcaszinten történt szúrásig talán 50 másodperc telt el. Az üzemeltető azt is vélelmezi, hogy a támadóknak - akik azonnal szerteszét futottak - fogalmuk sem volt, hogy egy élsportolót késeltek meg.

A lokál üzemeltetője elmondta még, hogy ezek az emberek korábban a Patriótában még sosem jártak. Akkor éjszaka már egy órája ott voltak, mikor a tragédia történt - emlékezete szerint 15-en érkeztek -, és kulturáltan szórakoztak a felső szinten lévő helyiségben. Legalább egy óra elteltével kezdtek leszivárogni néhányan az alagsori klubhelyiségbe, a diszkóba, emlékezett az üzemeltető.

Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a román újság értesüléseiről azt mondta, hogy a főkapitányság a bűncselekmény okáról a sajtóban megjelent találgatásokra nem akar reagálni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport