Pettkó és Hock is otthagyta Dávidot

2009.03.12. 12:35 Módosítva: 2009.03.12. 14:50
Dávid Ibolya új favoritja az EP-lista élére állított Bokros Lajos miatt továbbgyűrűznek az ellentétek az MDF-ben. A pártelnök nem akar több vitát az ügyben, ezért a júniusi választás utánra halasztotta a párt országos gyűlését. A szerdai elnökségi ülés ádáz vitájában alul maradt Hock Zoltán lemondott az elnökségi posztjáról, Pettkó András pedig kilépett a kampánystábból.

Nem lesz több nyílt színi vita az MDF-ben Bokros Lajosról. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere már a hétvégi választmányi ülésen is csak az elnökség támogató szavazataival tudott átcsúszni, ezért Dávid Ibolyáék június 7. utánra halasztotta a párt országos gyűlését.

Az elnökség több tagja azonban azt szerette volna, ha a grémium még véleményt mondhat, sőt esetleg változtatást kérhet az elnökségtől Bokros személyét illetően. Az elnökség azonban a Magyar Hírlap információi szerint 7:2 arányban leszavazta a javaslatot.

Hock Zoltán ezután lemondott az elnök-helyettesi posztjáról, Pettkó András pedig kilépett az EP-választási kampánystábból.

Pettkó saját honlapján közölt villáminterjújában február végén még arról beszélt, hogy szerinte a viták csak a választmányi döntésig tartanak majd, utána mindenki egységesen felsorakozik majd a jelöltek mögé. Pettkó egyébként nem értett egyet Dávid Ibolya ötletével, mert szerinte Olajos Pétert, a párt jelenlegi EP-képviselőjét illette volna a listavezetői hely.

Mindketten tagjai az MDF országgyűlési frakciójának is, amely pillanatnyilag éppen megint a megszűnés határán van. Csáky András vasárnap jelentette be, hogy kilép a pártból, majd hétfőn - egy hét haladékot adva a vezetésnek - jelezte, hogy március 16.-án hivatalosan otthagyja a képviselőcsoportot is, és független képviselőként tevékenykedik tovább. Ha nem sikerül pótolni, az MDF-frakció létszáma a kiritikus 10 fős limit alá csökken, és megszűnik.