Ez a poszt a következő Percről percre része:

Betiltottak négy radikális tüntetést

Fél tízkor a zászlófelvonással megkezdődött az ünnep. A Kossuth téren csak kisebb rendbontás volt. Demszky ellen ezren tüntetnek. Betiltottak két esti tüntetést. Délutánig 19 embert állítottak elő, köztük Budaházy Györgyöt. Orbán Viktor sorsfordító változást hirdetett a Várban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Tüntessen, vagy menjen játszóházba!

    Orbán, Gyurcsány, játszóház, istentisztelet, nagygyűlés és tüntetés vérmérséklet szerint. Válassza ki, hová menne szívesen! Ünnepi programajánló.

  • Reggel a városban
  • Kis túlzással a fél V. kerület körbe van kordonozva a fél 10-kor kezdődő zászlófelvonás előtt, jelentette tudósítónk. A Kossuth tér környékén mélyen le van zárva a Nádor utca, a fél Szabadság tér és az Alkotmány utca. A Kossuth teret fémkerítéssel vették körbe, a polgári ünneplők a Báthory utcában egy zsilipen keresztül juthatnak be. Detektoros kapun kell keresztülmenniük, egyelőre száznál nincsenek többen.

     

  • Kora reggeli képek Budapestről
  • cikkünk a témában:

    Tizennegyedikén minden békés volt

    Fotóriporterünk sétát tett szombaton a vasárnapi megemlékezések és tüntetések helyszínein.

  • cikkünk a témában:

    Tegye próbára tudását!

    Március 15-én indul új sorozatunk, az Index Zárthelyi. Az iskola már régen volt, a tudomány meg fejlődött, nem árt tehát az ismétlés és a frissítés. Mi is történt március 15-én? Hányan voltak a forradalmárok, lehetett-e reggelizni a Pilvaxban és milyen szerepe volt a pincérnek a forradalomban? Tesztelje magát vagy tippeljen, stílszerűen 12 kérdésen.

  • Nagy a rendőri készültség a reggeli zászlófelvonáson. A Garibaldi utcában 100-150 rendőrt látott tudósítónk, de még nem voltak felszerelve. Az MTV-székház mögött harminc rendőrségi kisbusz áll. Egy igazoltatásnak is szemtanúja volt tudósítónk: a Garibaldi utcában egy 150 centiméteres kapucnis fiatalember hátizsákját pakoltatták ki a rendőrök.

  • Képek a fővárosból
  • Részben eredményesnek  tűnik a kordontaktika, mivel a hosszú gyaloglás után a Báthory utcai fémdetektoros kapuhoz érkezők egy része a sor láttán feladja, hogy bejusson. A kapun átjutni 30 percbe telik. Apró szépséghiba, hogy odabent nem lehet Gyurcsány Ferencet szidni. Így egy nemzeti szalagos kalapban pompázó néni azt mondja, hogy ő aztán be nem menne semmi pénzért tapsolni: "a minisztérium elé elé csak az alja megy, meg a zsidók."

  • cikkünk a témában:

    Több mint négyszáz autót szállítottak el a fővárosban

    Eddig 430 gépkocsit szállított el a rendőrség a fővárosban a nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények miatt lezárt területekről - közölte honlapján a rendőrség vasárnap nem sokkal reggel kilenc óra előtt.

  • Fél 10-kor megkezdődött az ünnepélyes zászlófelvonáas a Kossuth téren. Sólyom László köztársasági elnök engedélyt adott az ünnepi lobogó felvonására.

    14
  • A Szabadság téri Hazatérés Temploma előtt pár tucat magyar gárdista gyülekezik. Aki úgy vetődik arra, hogy nem visel kokárdát, arra rászólnak, hogy szégyellje magát. Pedig nem kéne, különösen ha angol turistákról van szó.

  • Üzenetet küldött a határon túli magyarságnak Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a másfél évszázaddal ezelőtti forradalomhoz hasonlította a világgazdaság jelenlegi állapotát. Gyurcsány szerint meginogni látszik a szabadság, egyenlőség, testvériség európai egysége, pedig a közös problémákat csak közös erővel lehet megoldani.

    A miniszterelnök levelében úgy fogalmazott: az idei március 15. nagy kérdése, hogy magyarként és európaiként helyt tudunk-e állni és meg tudunk-e erősödni a vért ugyan nem, de áldozatokat követelő válság idején és vajon Európa megőrzi-e 1848 vívmányait vagy zárójelbe teszi a testvériség eszméjét.

    (MTI)

  • A kordonon belüli részről két embert kivezetett a rendőrség, miután kiabálni kezdték az ismert jelszavakat, Gyurcsány, takarodj, satöbbi, jelentette tudósítónk a Kossuth téri zászlófelvonásról.

    A rendőrség először felszólította őket, hogy hagyják abba, nem hagyták. Ezután tíz rendőr ott termett és kiemelték őket a tömegből. Most folyik az igazoltatásuk.

  • A Kossuth téri zászlófelvonásra érkezett ünneplők joggal elégedetlenek: A Kossuth téri metróállomásból kijövőket terelő kordon tudósítónk szerint a semmibe vezet. A Földművelési Minisztérium előtti, az ünneplésre kijelölt, a metrótól 150 méterre lévő épületet csak a teljes Szabadság teret megkerülve, egykilométeres sétával lehet megközelíteni. A hosszú gyaloglás után a Báthory utcánál fémdetektoros kapun kell átmenni, amire bő félórát kell várakozni. A zászlófelvonást így sokan, köztük kisgyerekes családok is lekésték.

  • Vasárnap virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel öntötték le Petőfi Sándor szobrát Ungváron. Az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetsége (UMDSZ) feljelentést tett az ügyben. A Petőfi-emlékműnél vasárnap délután tartja március 15-i megemlékezését a város és a környék magyarsága a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) szervezésében. Ferenci Béni alkotását a Magyar Köztársaság ajándékozta Ungvárnak. A szobrot 1990. szeptember 29-én együtt avatta fel Göncz Árpád magyar és Leonyid Kravcsuk ukrán államfő.

    DVETT20090315001

    (MTI)

  • A Magyar Televízió követi az antiújságírás több évtizedes hagyományait. Egy szót sem szólt a zászlófelvonásról tudósító a készültségről, a környék totális lezárásáról, vagy arról, hogy ordítozó embereket vezettek ki a tömegből.

  • A Báthory utcai detektoros kapuknál kerekedett némi hazaárulózás és ÁVH-zás. A kiabálási reflexet az váltotta ki, hogy a minisztérium elől újabb két, Gyurcsányt szidalmazó embert vezettek el. "Néma kussban kell ott állni, és csak hurkapálcás zászlót lehet lobogtatni, tisztára mint egy iskolai ünepségben" - háborog egy lány, aki szerint nem demokrácia, ha 50 rendőr "lép rá" arra, aki Gyurcsány Ferencről véleményt mond.

  • Négy embert vezettek el a Kossuth térről. A férfiak - akik a kordonon belül álltak - folyamatosan üvöltöztek az ünnepi zászlófelvonás idején, szemtanúk szerint egyiküknél tojástartó doboz, másikuknál egy Sztálin-könyv volt. Őket megbilincselve a rendőrségi rabomobilba ültették.

    A másik két férfi pedig egy nagyméretű lepedőt tartott a magasba, amelyre azt írták: "felelős kormányt Budapesten". A rendőrség a kordonon kívülre vezette őket, az igazoltatásukat követően elmehettek.

    (MTI)

  • A Szabadság téri Hazatérés Temploma, a volt MIÉP-es ifjabb Hegedűs Lóránt református temploma, tele van, odakint körülbelül 30 ember álldogál. A helyszínen nagyon erős a rendőri jelenlét, két busznyi rendőr áll készenlétben. Tudósítónk szerint a templom előtt nyugalom van, a rendőrök cigiznek és szendvicseznek.

     

  • A Garibaldi utcánál a rendőrök megállítottak egy Skoda Fabiát, mert az hangszóróval a tetején közlekedett. Az egyenruhások így arra szólították fel a benne utazókat, hogy kapcsolják ki a hangosítást.

    (Független Hírügynökség)

  • Többszáz fős, a Nemzeti Múzeumhoz igyekvő tömeg torlódott fel a Múzeum körúton felállított beléptetőkapuknál. A sor csigalassússággal halad, tudósítónk szerint kizárt, hogy a 11-kor kezdődő ünnepségre mindenki odaérjen. Az Astoriánál, a Rákóczi út sarkán egy rendőrségi kisbusz mellett nemzeti jelképek nélküli fiatalokat igazoltatnak.

  • cikkünk a témában:

    Miről fantáziál Petőfi?

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

    Irinyi József: Petőfi arról fantáziál, hogy az új dalát két viaszhengeren játssza le, közben pedig ritmikusan szaval majd. "Hengerlovasnak" nevezi magát.

    Petőfi Sándor: Jól sikerült a repríz, tombolt a közönség! A német diákhölgyek állítólag különösen kultiválják a viaszhengerlovasokat. Az Orvosegyetemen rengeteg a teuton cserediákleány!

  • Első ránézésre kevés rendőr látszik a Nemzeti Múzeum környékén. Az alaposabb szemle alapján viszont kiderül, hogy több tucat civil ruhás nyomozó van az ünneplők között. Az egyenruhások zömét viszont a kapualjakba rejtették el. Tartalékok persze vannak, a múzeum hátulja mögül az előbb hirtelen a Kálvin-tér felé sietett egy 30 fős brigád. Az ünneplők kevesen vannak, a múzeumkertben pár száz, a körúton hasonló nagyságú csoport álldogál, ők az aszfalt 5-10 százalékát fedik le. A múzeum timpanonján egyelőre nem tűntek fel mesterlövészek, mint tavaly, de az oda vezető ajtócska nyitva van.

  • Az utolsó zsoltárokat éneklik a Szabadság téri templomban. Idősebb Hegedűs Lóránt arról beszélt, hogy Gyurcsány-gyűlöletből ne váltsunk át Orbán-imádatba, mert a Fidesz is megszavazta az abortusztörvényt, emelt ki egy gondolatot tudósítónk.

  • Megkezdődöt a hivatalos állami ünnepség a Nemzeti Múzeumnál. A lépcsőn a zászlókkal a Kossuth-nóta dallamára fiatalok kokárdaformába rendeződve zászlókat ingatnak. A lépcsőt szegélyező pofafal tetejéről nem hiányoznak az obligát cuki kisgyerekek. Az oszlopok között meglepő fényképek emelkednek a magasba. Lehet, hogy összekevertek valamit, és a díszletre véletlenül az új Benetton-kampány fotói kerültek?

  • A múzeum lépcsőjén feketeruhás, musicalszínésznek tűnő táncosok imbolyognak, a portéfotókat a befalazottságra utaló képek váltották fel. Ez nem lehet véletlen, ez koncepció! A lépcsőn komor arccal egy fehér ruhás kislányt gyászol mindenki.

  • A Hazatérés templománál tíz gárdista várja, hogy véget érjen az istentisztelet. A Szabadság tér és a Nádor utca sarkán felállt a rendőrsorfal. Az emberek innen vonulnak át majd a tervek szerint a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

  • Elszabadultak az alanyi költők a múzeum lépcsőjén. Önkényesen kiragadott verssorok. "Csak bajt okozok mindenkivel" (sic!, Dobó Kata). Elakadtam az élet felén, (...) ne légy szerény." "Egy harmadik gyereket még bevállalnék" "Húsz éve még együtt szövögettük a világmegváltó terveket" "Végigtekintettem sorsomon és a világ sorsán..."

     

    Az aktuálpolitikai áthallások nyilvánvalók, a súlyos mondanivalót (semmi sem a régi) fekete esernyők alatt előadott ekletikus táncos koreográfia fokozza.

  • Az Astoriánál kiabálva, fütyülve megjelent a Múzeumkert felé tartó Budaházy György és csapata. Jöttükre húsz rendőr masírozott elő, jelentette tudósítónk. A rendőrök három-öt embert kaptak ki a csoportból, akiket igazoltatnak. A többiek erre azt mondták: A cigánysorra kellene mennetek, de oda nem mertek.