Táblaincidens a parlamentben

2009.03.16. 16:03 Módosítva: 2009.03.16. 16:03
A Fidelitas felelős kormányt követelt, Domokos László leinkompetensezte a pénzügyminisztert, a kereszténydemokrata Lukács Tamás pedig kimondta: "Gyurcsány, takarodj!"

Bár transzparenses tiltakozás is tarkította, meglehetősen eseménytelenre sikeredett a magyar országgyűlés hétfői ülése. A nap a Fidelitas sajtótájékoztatójával kezdődött, a Fidesz fiataljai az ellen tiltakoztak, hogy a rendőrség a vasárnapi nemzeti ünnepen előállított és szabálysértéssel vádolt két fiatalt, akik a Kossuth téri állami ünnepség idején a márciusi ifjak egyik jelmondatával transzparensükön tiltakoztak.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A fidelitasosok "látványos akciót" ígértek tiltakozásul, ez végül a "Felelős kormányt Budapesten" transzparens üléstermi meglobogtatása volt, amit a Fidesz padsoraiban kitörö taps fogadott. Veres János a tiltakozásra reagálva a felelős ellenzék hiányát vetette a Fidesz szemére.

Az ülés maga Szili Katalin beszámolójával kezdődött a szlovák-magyar házelnöki találkozóról. A beszámoló igen felületesre sikerült, hogy miről volt szó, az nem derült ki belőle, ellenben megtudhattuk, hogy a bizottságokban dolgozó magyar képviselők képesek az együttműködésre. A magyar-szlovák viszony javulását talán majd az alkotmányügyi és a külügyi bizottságok folytatódó egyeztetései hozzák majd el, hiszen azt maga Szili is elismerte, hogy bár a legtöbb kérdésben több az egyetértés, mint a vita, a kisebbségi ügyekben pont fordított a helyzet.

Hétfőn hangzott el a parlamentben Dávid Ibolya - egy ideig biztosan - utolsó napirend előtti felszólalása is, hiszen a Bokros Lajos EP-listán elfoglalt első helye és miniszterelnöki jelölése miatt tiltakozó Csáky András hivatalosan is bejelentette kilépését az MDF-ből, ezzel a Fórum frakciója megszűnt. Búcsúbeszédében Dávid kijelentette, még a frakció megszűnésének árán is megérte Bokrost jelölni.

11

Nóvumot a kereszténydemokrata Lukács Tamás hozott, aki, igaz, csak idézetként, de a parlamentben is elmondta a kormányellenes tüntetők népszerű jelszavát. "Gyurcsány, takarodj" - mondta a képviselő, aki szerint a kormány már a "csecsemőtejtől" is fél.

Hétfőn hét interpelláció hangzott el a parlamentben és bár az interpellálók egy szocialista kivételével mind elutasították a válaszokat, az országház minden esetben elfogadta azokat - még ha ehhez több félrecsúszott szavazatra is szükség volt.

A legérdekesebb ezek közül a kereszténydemokrata Medgyasszay László interpellációja volt, amiben a Magyar Villamos Művek egy beruházása körüli furcsaságokról kérdezte a pénzügyminisztert. Medgyasszay szerint az MVM félmilliárd forinttal támogatott egy, az energianád termesztésére szerveződött vállalkozást, majd döntését visszavonva leállította a félkész projekt finanszírozását. Válaszában Keller László pénzügyi államtitkár elismerte a visszásságokat, melyek ügyében már belső minisztériumi vizsgálat is indult. Bár Keller válaszát az MDF és az SZDSZ is elutasította, két fideszes, Balsai István és V. Németh Zsolt az MSZP frakciójával szavazva megmentette Kellert.

Az MDF-es Karsai Péter interpellációjában az állami felsőoktatási intézmények számának csökkentését javasolta, ezzel lényegében a miniszter, Hiller István is egyetértett, meg is dícsérte az interpellálót. Béki Gabriella a romák integrációjára indított programokat hiányolta, hiszen a 2005-ben megindított Roma Integrációs Évtized Programból négy év már eltelt, a kormány azonban tényleges programok helyett még mindig csak a tervezésnél tart. A fideszes Domokos László pedig inkompetensnek nevezte a pénzügyminisztert.

A hétfői ülésnap hátralevő részében a képviselők csak módosító indítványokról szavaznak, egyetlen törvény sem kerül végszavazásra.