Dávid Ibolya emelt fővel vállalja a szétesést

2009.03.16. 14:13 Módosítva: 2009.03.16. 14:19
Egy hét múlva nem lesz saját frakciója az MDF-nek. A pártelnök maga jelentette be az országgyűlésben, hogy büszkén vállalja a függetlenséget, legfeljebb néhány hétig nem lesz alkalma napirend előtti beszédet tartani. Közben azonban keresik a jogi kiskaput, hogyan lehetne áprilisban újjáalakítani a képviselőcsoportot.

Csáky András hivatalossá vált kilépésével megszűnt az MDF parlamenti frakciója. A parlamentben Dávid Ibolya napirend előtt azt mondta, emelt fővel vállalja a függetlenséget. A pártelnök ugyanakkor egy félmondatban utalt arra, hogy a frakció nélküli állapotot néhány hetes átmenetnek tekinti.

Hasonlóan nyilatkozott a képviselőcsoport megszűnéséről Herényi Károly is. A párt eddigi frakcióvezetője azt mondta, minden erővel azon lesznek, hogy hamarosan újjáalakítsák a képviselőcsoportot, ami addig kilenc fővel is közös döntéssel hozza meg határozatait.

Herényi nem árulta el, hogy az újjáalakításnál kire számítanak.

Az Index információi szerint viszont a párt azt a házszabályi kiskaput próbálja kihasználni, amely tételesen tiltja ugyan a függetlenné válás után fél évig frakcióhoz csatlakozást, vagy új frakció alapítását, de nem rendelkezik régi frakció újjászervezéséről.

A párt a frissen távozott Csáky képviselő helyére a Fideszből kilépett Császár Antalt szemelte ki. Császár tavaly október 27-én jelentette be, hogy otthagyja a nagyobbik ellenzéki pártot, így az ő féléves kötelező független képviselősége alig több mint egy hónap múlva, április 27-én jár le. Beszervezésével ismét 10 fősre egészülhet ki az MDF, ha a párt jogi érvelését elfogadja a házbizottság.

Az újjászervezés feltétele lesz azonban az is, hogy áprilisig pacifikálják az elnökségben kirobbant ellentétek miatt kilépéssel fenyegetőző Hock Zoltánt. Hock egy hete jelentette be, hogy lemond az elnökségi tagságáról, miután összeveszett néhány elnökségi taggal az országos gyűlés miatt.

Hock az MTI-nek azt mondta: ha megvan arra a reális lehetőség, hogy a frakció újjáalakuljon, akkor visszalép, mert - mint mondta - MDF-tag. Az elkövetkezendő idő fogja azt eldönteni, hogy ez az MDF az az MDF lesz-e, mint amibe belépett - tette hozzá. "Ha azt fogom érezni, hogy ez egy másik MDF, akkor vélhetően el fogok rajta gondolkodni, hogy tudok-e csatlakozni ehhez a közösséghez"