Orbán: Magyarországon nincs megosztottság

2009.03.17. 20:41 Módosítva: 2009.03.17. 20:59
A Fidesz elnöke egyáltalán nem biztos abban, hogy az MSZP elveszíti a következő választásokat. "Mi is tudunk hibázni", indokolt Orbán. Ha mégis kormányra kerülnének, egyenként kivizsgálják a "nagy, látványos" bűncselekményeket.

Ma Magyarországon már nincsen megosztottság: az emberek elsöprő többsége véli úgy, hogy változásra van szükség - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Echo TV-nek adott keddi interjújában.

A nemzeti ünnepen elmondott beszédére utalva a pártelnök kifejtette: nem a szocialista társadalmi rend restaurációjáról van szó, hanem arról, hogy a szocialista hatalomgyakorlás diktatórikus rendjét akarja a kormány restaurálni.

Szerinte azonban ez a restaurációs kísérlet megbukott. Az emberek elutasítják, "nem azért, mert fideszesek, nem azért, mert radikálisok, nemzeti érzelműek, vagy polgári Magyarországot akarnának, ezt a szocialista (...) értékválasztású emberek is elutasítják. Nem akarnak egy ilyen országban élni."

Orbán Viktor úgy véli, Magyarország praktikusan csődben van, nem képes a működéséhez szükséges erőforrásokat előreteremteni. "Ha képesek lennénk erre, akkor nem kellett volna a világban összekalapozni mintegy 20 milliárd eurónyi összeget. Ma Magyarországot egy külföldi hitel tartja lélegeztetőkészüléken" - mondta.

A pártelnök szerint nevetséges dolog az ellenzéken számon kérnie a kormánynak, hogy miért nem ad programot, amikor a kormányzatnak egyetlen, komolyan vehető programja sincs. Hozzátette: "van programunk (...), világosan tudjuk az irányokat".

Arra a felvetésre, hogy sokan azt gondolják, biztosan nem fogja megnyerni a választást az MSZP, Orbán Viktor úgy reagált: egyáltalán nem biztos ebben. Ha a jobboldal azt hiszi, hogy a választást megnyerte, akkor nagyon téved. Az ország állapota indokolja a változást, "de mi is tudunk hibázni" - fogalmazott.

Véleménye szerint ha nem az egységre szavaz a jobboldal, akkor a kormányváltás elmaradhat, és a szocialisták maradhatnak.

Orbán Viktor a politikai felelősség megállapításával kapcsolatban kifejtette: azt nem fogadhatja el az ország, hogy jönnek vezetők, tönkreteszik az országot, elkövetnek jogsértéseket, vagy hagyják, hogy ezek megtörténjenek, majd elveszítik a választást, és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. "Ez nem fog menni" - hangsúlyozta.

A politikai felelősség jogi, időnként pedig anyagi és büntetőjogi felelősség is, melyet vállalnia kell, aki vállalja a politikai kormányzás lehetőségét - mondta.

Különösen azokat a látványos és nagy bűncselekményeket fogják egyenként kivizsgálni a nagy nyilvánosság előtt, amelyeket nem derítettek fel, de amelyektől mégis hangos az ország - fűzte hozzá.

A nemzeti ünnepen történtekkel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 20 évet megcsúfoló események zajlottak Budapesten, amelyek következményekkel fognak járni. Mint mondta, sosem gondolta volna, hogy a kormányt bíráló szavakért bárkit is elő lehet állítani, vagy vele szemben eljárást lehet kezdeményezni. Egyértelműen törvénysértő intézkedések történtek - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a rendőrség teljesítménye ugrásszerűen javul majd, ha lesz egy belügyminiszter, akit a rendőrök elfogadnak, tisztelnek.