BRFK: Indokolt volt a Kossuth téri előállítás

2009.03.18. 16:57 Módosítva: 2009.03.18. 17:12
A rendőrség szerint indokolt, szakszerű és törvényes volt Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás előállítása március 15-én a Kossuth térről, ugyanakkor a rendőrség két alkalommal hibát követett el.

A rendőrség honlapján közzétett összegzés szerint a két férfi megsértette az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának szabályait.

A rendőrség az eljárás során két alkalommal követett el hibát: a befogadásra vonatkozó jogszabályt tévesen alkalmazták rendőrök a két férfival szemben, és megszegték az előállítottak étkeztetésére vonatkozó szabályokat.

Tóth Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya által elrendelt belső vizsgálat során megállapított hibás intézkedések miatt négy embert vontak felelősségre: a befogadás szakszerűségéért felelős osztályvezetőt, a befogadást végrehajtó fogdaőrt és a szabálysértési eljárást lefolytató két előadót.

A fogvatartottak befogadásának szabályairól szóló jogszabályi ellentmondásokra tekintettel a Budapesti Rendőr-főkapitányság javaslatot tesz a jogszabályok módosítására.

A rendőrségi közlemény kitér arra is, hogy a teljes belső vizsgálat anyaga nyilvános, ez alól kivételt képeznek Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás nyilatkozatai, valamint a vizsgálatban részt vevők személyes adatai, mert ezeket a BRFK az érintettek hozzájárulása nélkül nem hozhatja nyilvánosságra.

A fővárosi rendőrfőkapitány kedden rendelt el belső vizsgálatot, hogy tisztázódjon, megfeleltek-e a jogszabályoknak a március 15-én, a Kossuth térről előállított két férfi rendőrségi fogdába történő befogadásának körülményei. A rendőrségi közlemény szerint a belső vizsgálatot a médiában megjelent információk alapján rendelték el.

A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy a Kossuth térről előállított két, a miniszterelnököt hangosan bíráló fiatalembert a Gyorskocsi utcában meztelenre vetkőztették, és "alaposan megvizsgálták a testrészeiket". Egyikük - egy jogász - a lapnak nyilatkozva azt mondta: háromszor le kellett guggolnia, illetve felszólították arra is, hogy emelje fel a talpát és mozgassa lábujjait. A lap cikke szerint amikor a fiatalember rákérdezett, hogy minderre miért van szükség, azt a választ kapta, hogy tegyen panaszt, ha valami nem tetszik neki.

A napilap szerint a két fiatalember előállításuk előtt az ünnepségen azt kiabálta: "Gyurcsány, takarodj!" és "Hazaáruló!".

Az esetről Balog Zoltán fideszes képviselő nyílt levélben kért tájékoztatást Bencze József országos rendőrfőkapitánytól.

A Fidesz kedden kezdeményezte, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottsága tűzze napirendre a március 15-i rendőri fellépések ügyét, mert világos választ várnak arra: miért van szükség emberi jogokat sértő tevékenységre.

A Népszava szerdai számában azt írta, hogy az előállított férfiak egyike Rosdy Tamás, a Magyar Nemzet egykori újságírója, az ORTT Panaszbizottságának tagja. A lap szerint Rosdy Tamás az Orbán-kormány idején a Családügyi Minisztérium sajtófőnöke volt, majd pedig a Heti Válasz című lap kiadóigazgatójaként is dolgozott.