Megtámadták az állampolgári jogok biztosát?

2009.03.18. 07:50 Módosítva: 2009.03.18. 12:00
Szabó Máté ombudsman gyanúsnak véli, hogy két nappal a kaposvári börtönben indított vizsgálata után a büntetésvégrehajtás egyik járművével karambolozott.
D  TT20081010039

Egy vizsgálata miatt bosszúból elkövetett merényletkísérletre utalt kedden tévényilatkozatában Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, írja a Népszava. Az ombudsman a kaposvári büntetés-végrehajtási intézetben történt rejtélyes haláleset miatt indított vizsgálatot, ezt a múlt kedden hozta nyilvánosságra.

"Két nappal a bejelentés után a gépkocsimat a szombathelyi büntetés-végrehajtás egyik páncélozott szállítójárműve tönkreverte. Nyilván véletlen. Mint az is véletlen volt, hogy a katonaságnál mindig én mostam fel a latrinát" - nyilatkozta kedden a TV2 Mokka című reggeli műsorában. Kijelentését a műsorvezető kérdésére meg is ismételte.

Szabó a Népszava érdeklődésére is megerősítette, hogy autója összetört és a balesetet egy bv-s autó okozta. Egyelőre informálódik az ügyben.

Kökényesi Antalt, a bv országos parancsnokát a Népszavának nem sikerült megszólaltatnia, de értesüléseik szerint a szombathelyi büntetés-végrehajtásnak, és általában a testületnek nincsen páncélozott szállítójárműve.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet az Index kérdésére azt a tájékoztatást adta emailben, hogy "2009. március 12-én 09.00 órakor a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Ford Transit típusú - nem páncélozott - szolgálati gépjárműve Budapesten, a Budaörsi úton összeütközött egy Nissan Micra típusú személygépkocsival. Az ütközés során személyi sérülés nem történt, a Nissant vezető fiatalember a helyszínen elismerte felelősségét. A szolgálati autó gépjárművezetője rendőri intézkedést kért, a XI. kerületi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az ügyet."

Szerettük volna Szabó Mátét is megkérdezni a történtekről, de mint egyik munkatársától megtudtuk, az ombudsman nem kíván a továbbiakban többet erről az esetről nyilatkozni, mivel korábban mindent elmondott erről és más hasonló ügyekről is.

Szabó korábban is panaszkodott a munkatársait érő retorziókra, szerinte bizonyos vizsgálódásaik után beosztottjai adóhatósági ellenőrzést kaptak.