„Kedves" Cigány!

2009.03.19. 15:48 Módosítva: 2009.03.19. 16:02
Nyíltan cigányellenes írás jelent meg az Összefogás c. győri lapban. A kiadványt a városi önkormányzat és a Fidesz pártalapítványa is támogatta.

A cikk szerint a cigányok, miközben a családi pótlékon élősködnek, bűnöznek, palotában laknak és krokodilbőr csizmában járnak. Nem akarnak váloztatni a sorsukon, és ha dolgoznak is, abban nincs köszönet, mert úgyis minden ellopnak.

Magyar ember levele a Cigánynak

„Kedves" Cigány!

Levelem azért íródik, mert a köztünk lévő ellentét már-már mérhetetlenné válik.

Nem szeretlek téged. (...) Milliárdokban mérhető az az összeg, amit havonta a számládra utalok. Te ebből annyit érzékelsz, hogy „rajta vammá a családi a kártyán". (...) gyermekeidet csekély műveltségük és szellemi képességeik ellenére beerőltetem az iskolákba hogy tanulhassanak, hogy szakmájuk legyen, és képessé váljanak az önellátásra. Tanárt verni nem épp a hála megfelelő formája.

(...)

Óriási különbségek vannak köztünk. Neked az ideálod a mérhetetlen
gazdagság. Persze az ehhez vezető tisztességes út megtételére képtelen
vagy. Engem pedig ezért irritál, amikor a gazdagság külső jegyeit magadon hordod. Meg vagy rakva arannyal, szép autód, krokodilbőr csizmád van. Palotában élsz.

(...)

Ha téged alkalmazlak esetenként, a végeredmény mindig ugyanaz. Bevételkiesés, sokszoros időbeni csúszás, elégtelen kivitelezés, munkaeszközök, alapanyagok eltűnése. Tehát nekem, munkáltatónak jobb, ha csak eltartalak az adómmal. Akkor legalább nem hátráltatsz. Az a szörnyű, hogy nem is törekszel rá, hogy változtass ezen. Acsarkodsz, rasszistázol, hisztizel, hogy milyen rossz neked.
(...)

Mind a ketten tudjuk nagyon jól, mi lenne a vége, ha magadra hagynálak. Nem lenne kit lehúzni szociális alapon, vagy bicskával. Rövid időn belül éhen halnál, vagy a saját mocskodba fulladnál bele.

(...)

Baráti tisztelettel: A MAGYAR

A szöveggel februári blogbejegyzésekben lehetett először találkozni. Majtényi László főszerkesztő szerint email-ben kapták a "levelet", és azért közölték, mert egyetértenek a tartalmával. A főszerkesztő, aki egyben a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának fideszes delegáltja, nem tartja cigánygyűlölőnek az írományt, mivel az nem buzdít a romák kiirtására.

"Csak felhívja a figyelmet, hogy be kell illeszkedniük, és a munkából egyenlően kéne kivenniük a részüket". Az Index kérdésére, hogy nem érzi-e durván előítéletesnek és általánosítónak, hogy a cigányok családi pótlékból élnek, palotában laknak és lopnak, azt válaszolta, hogy akinek nem inge, ne vegye magára a levélben foglaltakat.

A 8000 példányban megjelenő "Összefogás" az impresszum szerint a győri Összefogás Polgári Egyesület lapja. A betördelt szöveg a szervezet honlapján is elolvasható (pdf, 7. oldal). Az egyesület a kiadvány megjelentetésére 2007-ben és 2008-ban összesen 1,345,000 forintot kapott Győr városától. Az előterjesztést a Fidesz és a KDNP frakciói szavazták meg, és Borkai Zsolt polgármester is támogatta.

Borkai Zsolt az Indexhez eljuttatott közleményében az áll, hogy Győr város önkormányzata a 2007-2008-as években közvetlenül nem támogatta az Összefogás Polgári Egyesület „Összefogás" c. lapját. Ehhez képest a város honlapján olvasható egy dokumentum, melyben a 2007-es, 750,000 forintos támogatás céljaként az "Összefogás c. győri polgári lap, nyomdaköltsége, fényképek, másolatok,
szerkesztés" van feltüntetve.

Az Index kérdése az volt, hogy mit gondol Borkai a cikkről, és hogy a továbbiakban is köztámogatásra méltónak tartja-e a lapot. Borkai erre azt válaszolta, hogy a lapban közölt írások tartalmáért a kiadó felel. Leszögezte továbbá, hogy az önkormányzat határozottan fellép a gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai vagy bármilyen alapon embereket vagy embercsoportokat bélyegez meg...

Az Összefogás című lapnak 2005-ben 1+1,000,000 forintos támogatást ítélt meg a Fidesz-MPSZ pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány.