A Kossuth téren előállított két férfi szerint hazudik a BRFK

2009.03.19. 13:27
Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás azt mondja, az ügyükben szerdán közzétett rendőrségi jelentés több ponton hazug és nevetséges. Azokat marasztalták el, akik a leghumánusabban bántak velük, állítják.

A rendészeti panasztestülethez és az állampolgári jogok biztosához fordul az a két férfi, akiket a március 15-i zászlófelvonásról rendőrök állítottak elő; Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás ügyészségi feljelentést tesz a motozást elrendelő rendőri vezető ellen, ügyvédjük pedig kifogással él a pénzbírság kiszabása ellen.

Magyar Attila, a vasárnapi állami ünnepségről előállított két férfi jogi képviselője csütörtökön a rendőrség fővárosi Teve utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ügyfelei a szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogát gyakorolták, így nem történt szabálysértés. Ezért nyolc napon belül kifogással élnek a bírság kiszabása ellen. Továbbá a Független Rendészeti Panasztestülethez és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordulnak.

Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás azt mondta: az esetről szóló rendőrségi jelentés több ponton is valótlanságokat tartalmaz. A motozást jogszerűtlennek tartják, ezért az intézkedést elrendelő rendőr ellen ügyészségi feljelentést tesznek.

A rendőrségi jelentés több pontját is nevetségesnek és hazugnak tartották. Rosdy Tamás azt mondta: félóránként kérte, hogy felhívhassa feleségét, így hazugságnak nevezte, miszerint nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel. Hernády Zsolt Géza nevetségesnek tartotta az étkeztetésükről szóló megállapítást, miszerint az egyik rendőr élelmét elkérte volna, majd azt megette. Kijelentette, a kiállított orvosi véleménnyel ellentétben rendőri bántalmazás miatt nem tett panaszt, hiszen a rendőrök őt nem bántották.

Kifogásolják azt is, hogy a Budapest rendőrfőkapitánya által kedden elrendelt belső vizsgálat során megállapított hibás intézkedések miatt négy embert vontak felelősségre: a befogadás szakszerűségéért felelős osztályvezetőt, a befogadást végrehajtó fogdaőrt és a szabálysértési eljárást lefolytató két előadót. Véleményük szerint a két előadó rendőrnő semmilyen jogsértést nem követett el, ők voltak velük a leghumánusabbak.

Hernády Zsolt Géza azt kérte: valós vizsgálat döntse el, hogy ki a felelős a megalázó vetkőztetés elrendeléséért, és majd ellene ügyészségi feljelentést tesznek.

Az eljárás alá vontak arról is beszéltek, hogy szemtanúk szerint az a szőke hölgy, aki a Kossuth téren vasárnap reggel egyikük száját befogta, táskáján MSZP-s kitűzőt, nyakában rendőrségi jelvényt viselt, így úgy vélik, akár "szervezett dolog" is történhetett, amely a tiltakozók elhallgatására irányult. Információjuk szerint csütörtök reggel a rendőrségen két ember mindezt tanúvallomásával igazolta. Amennyiben az asszonyt a rendőrség beazonosítja, tettleges becsületsértésért tesznek ellene feljelentést - közölték.

A rendőrség szerint indokolt, szakszerű és törvényes volt Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás előállítása március 15-én a Kossuth térről, ugyanakkor a rendőrség kétszer hibázott. A rendőrség honlapján közzétett összegzés szerint a két férfi megsértette az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának szabályait. A rendőrség az eljárás során két alkalommal követett el hibát: a fogdai befogadásra vonatkozó jogszabályt tévesen alkalmazták rendőrök a két férfival szemben, s megszegték az előállítottak étkeztetésére vonatkozó szabályokat.