Országos demonstráció a felszabadulás ünnepén?

2009.03.20. 10:30 Módosítva: 2009.03.20. 10:31
Az MSZOSZ akkor hirdeti meg a megmozdulást, ha a kormány nem változtat adótervein.

Országos demonstrációt helyezett kilátásba a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) április 4-én Budapestre. A megmozdulást akkor hirdetik meg, ha a kormányzati adótervekkel kapcsolatban folytatott tárgyalásokon nem történik lényegi változás az általuk kifogásolt pontokban.

A szakszervezetek azért készülnek tiltakozásra, mert az adó-és járulékrendszer, valamint a nyugdíjrendszer átalakításáról napvilágot látott konkrét kormányzati elképzelések jóval szigorúbbak, mint ahogy arról korábban szó volt, mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. Egyelőre azonban kivárnak, addig nem hirdetik meg a demonstrációt, amíg nem tisztázzák a tervezett intézkedések részleteit.

A kormánnyal folytatott tárgyalások az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén folytatódnak.

Az MSZOSZ szerint a kormány által tervezett adóreform-csomag a terheket alapvetően a munkavállalókra, ezen belül is az átlagosnál alacsonyabb jövedelműekre róná, amit elfogadhatatlannak tartanak. Alternatív javaslatként háromkulcsos szja-t fogalmaztak meg, és lehetővé tennék a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe a magánpénztárakból, illetve kedvezményes áfakulcsot vezetnének be.