Bokros azonnal ajánlkozott kormányfőnek

2009.03.21. 14:02
Nem teketóriázott az MDF által felkarolt egykori pénzügyminiszter, azonnal bejelentette, hogy ha pártok is úgy akarják, elvállalja a kormány irányítását. Bokros Lajos nyomatékosítva szándékát, rögtön az MSZP kongresszusára sietett.

Hiába bukott el azonnal az MDF elnökének két héttel ezelőtti akciója, amikor saját indítvánnyal próbálta lecseréltetni Gyurcsány Ferencet az EP-lista élére tolt Bokros Lajossal, a parlamenti fiaskó nem lohasztotta el a volt pénzügyminiszter válság-miniszterelnöki ambícióit.

Bokros alig néhány órával Gyurcsány lemondó beszédének elhangzása után jelezte, elvállalná a kormány irányítását. Az utóbbi években egyetemi oktatóként tevékenykedő Bokros Gyöngyösön ifjú közgazdászok körében tartózkodott, de azt mondta, a helyzetre való tekintettel lemegy az MSZP kongresszusára.

Bokros mellett az utóbbi napokban sokan kiálltak. Az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor 6-án azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy szerinte előre hozott választásra lehet szükség ha nem történnek gyorsan érdemi lépések, és neki Bokros Lajos sajtóban közölt javaslatai a legszimpatikusabbak. A bejelentés azért volt furcsa, mert Csányi és Bokros viszonya a 90-es években kifejezetten ellenséges volt.

Amióta az MDF hivatalos jelöltje, számos cikkben dicsérték Bokrost egykori kollégái. Pető Iván például azt nyilatkozta róla az [origo]-nak, hogy "Bokrosban komoly szociális elkötelezettség is van, de a szociális kérdésekre nem populista módon, hanem a gazdasági tényekből kiindulva keres megoldást". A Hetek március 13-i számában arról írt, hogy Bokrost az SZDSZ is megkereste az utóbbi időben, csak nem kapott értelmezhető ajánlatot, ugyanakkor a pártban nagy a népszerűsége. A Heti Válasz a héten azt írta, hogy Bokros mögött valójában Soros György és pénze áll.

Az Index információi szerint az SZDSZ annyira komolyan gondolta Bokros felfuttatását, hogy Kis János révén igyekeztek lebeszélni az MDF-es EP-listás megbízatás elvállalásáról, mert az szerintük csak nehezíti a volt pénzügyminiszter coming backjét.

Az MDF hétfőre egyeztetést kezdeményez a parlament ellenzéki pártjaival annak érdekében, hogy mielőbb közös megegyezés születhessen a többség által közösen jelölt, a parlamenti többség bizalmát élvező miniszterelnök személyéről. Dávid Ibolya közleményében azt hangoztatta, hogy most az ellenzéki többség kezében van az ország sorsa: a három ellenzéki párt közös megegyezésén múlik, hogy egy valóban alkalmas, válságkezelő miniszterelnök kerüljön Gyurcsány Ferenc helyére.