Fodor Gábor: Helyeseltem Gyurcsány lemondását

2009.03.21. 14:21 Módosítva: 2009.03.21. 15:07
Gyurcsány Ferenc még a szombati kongresszus előtt tájékoztatta Fodor Gábort lemondási szándékáról, az SZDSZ elnöke üdvözölte a kormányfő döntését. A liberálisok csak úgy hajlandóak támogatni egy új programot, ha az magában foglalja a strukturális reformokat. Az előre hozott választásokat egyelőre nem tartják jó megoldásnak.

Fodor Gábor üdvözölte Gyurcsány Ferenc bejelentését, hogy lemond a miniszterelnöki posztról. A szabad demokrata pártelnök szerint egy új kormány megoldást találhat a jelenlegi társadalmi és gazdasági válságból való kilábalásra, ami új kibontakozást hozhatna Magyarország számára, hangzott el az SZDSZ országos tanácsának szombati ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Az SZDSZ-nek is vannak elképzelései, hogy kit tartanának elfogadhatónak egy új kormány élén, de az SZDSZ csak olyan programra mondhat igent, ami nem halogatja tovább a strukturális reformokat. A párt korábban már javasolta, hogy egy szakértői kormány vezesse ki az országot a válságból, azt is már sokszor elmondták, hogy a mostani alapvetően egy bizalmi válság is.

Fodor konkrét személyekről ugyan nem foglalt állást, de azt mondta szerencsésebbnek tartaná, ha az új miniszterelnök kívülről érkezne, és nem pártpolitikus lenne. Úgy tudjuk, hogy Bokros Lajos szóba se jöhet a pártban, szerintük a gazdasági szakember az MDF-es ámokfutásával teljesen leírta magát.

Az előrehozott választásokról kérdezve elmondta, hogy nem pártolná, mert újabb hónapokat venne el az országtól, amit válságkezelésre kéne fordítani. Bízik abban, hogy a Gyurcsány által kezdeményezett egyeztetések a pártokkal az új miniszterelnök személyéről eredményre vezetnek, ha nem, minden más megoldást is mérlegelni kell.

Fodor Gábor elmondta azt is, hogy az MSZP-kongresszus előtt Gyurcsány telefonon tájékoztatta őt szándékáról. „Helyeseltem" - mondta el Fodor.

Hasonló véleményt fogalmazott kérdésünkre szombat délelőtt Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője. Arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc most végre beismerte, hogy bizalmi válság van, ezzel a helyzet oldódására nyílt lehetőség

Gulyás azt mondta, a párt még korainak tartja az állásfoglalást egy új miniszterelnök személyéről, meg akarják várni a kongresszus döntéseit az új elnökség összetételéről és a tartalmi kérdésekről. Kérdés, hogy a párt a váltás következményeként balra tolódik-e, hogy a bizalmi válságból milyen megoldási stratégiával próbál kijönni, illetve hogy az új kormányfő milyen felhatalmazással bír majd a válság kezelésére.

Török Gábor elemző szerint újraszövődhet az MSZP-SZDSZ koalíció, hiszen a konstruktív bizalmatlansági indítvány elfogadásához az MSZP-nek szüksége van még legalább az egyik kisebb párt támogatására. Esélyesnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc azért mondott le, mert elérkezettnek látja az időt arra, hogy - amíg még megteheti - maga kezdeményezze a változást, azaz előremenekül.

A váltás tehát egy szakértőibb, válságkezelő kormány alakulását jelentheti, ami fölött a pártelnöki posztot megtartó Gyurcsány és Fodor Gábor őrködhet. Szóba kerülhet az MDF is, de ez várhatóan csak akkor lesz téma, ha a párt az EP-választáson nem tud elérni sikereket, addig azonban egy MSZP-SZDSZ összetételű szakértői kormány pont az MDF elől szedi majd el a támogatókat.

Az SZDSZ-es forgatókönyvre utaló jel, hogy szombat reggel Gyurcsány Ferenc Fodor Gáborral egyeztetett várható lépéséről, és a két párt vasárnap kezdi meg a tárgyalásokat.