Gyurcsány Ferenc lemondana a miniszterelnökségről

2009.03.21. 10:23 Módosítva: 2009.03.21. 11:26
Két hét alatt kell miniszterelnököt találnia az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc kilátásba helyezett lemondása után. A miniszterelnök a hatékonyabb válságkezeléssel és a sikeres 2010-es választási szerepléssel magyarázza döntését.

Kész lemondani a miniszterelnökségről Gyurcsány Ferenc. Ezt maga a kormányfő jelentette be az MSZP elnökségének ülésén. Döntését a kongresszuson is megerősítette. Azt kérte a küldöttektől, hogy bízzák meg a pártelnököt, a választmány elnökét és a szocialista frakcióvezetőt az új miniszterelnök megnevezésének előkészítésével.

Ugyanakkor távozása csak akkor vehető biztosra, ha a parlament két hét alatt képes lesz új jelöltet találni. Ehhez leglább két párt egyetértésére lesz szükség, és a kiválasztott személyre még az MSZP kongresszusának is rá kell bólintania.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Magyarázata szerint azért hozta meg ezt a döntést, hogy az MSZP még hatékonyabban tudja a jövőben kezelni a válságot, és valóban nagy arányú, érdemi lépéseket hajthasson végre a kormány.

Másik szempontja az volt, hogy javítsa az MSZP esélyeit a 2010-es választásokon.

Két hét alatt kell miniszterelnököt találni

Ami az ügy technikai levezénylését illeti, a miniszterelnök saját maga tervez konstruktív bizalmatlansági indítványt benyújtani önmaga ellen a parlamentnek. Mindezt körülbelül két hét múlva tenné.

Ez az idő áll az MSZP rendelkezésére, hogy kiválassza a következő miniszterelnököt. Ez azt is jelenti, hogy két héten belül újabb pártkongresszust hívnak össze, még a bizalmatlansági indítvány benyújtása előtt.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány sikeréhez MSZP-n kívüli képviselők támogatása is szükséges. Az SZDSZ egyik prominense szerint Gyurcsány most komolyan gondolja távozását, a két párt vasárnap kezdi meg tárgyalásait. Információink szerint szombat reggel Gyurcsány Ferenc Fodor Gáborral egyeztetett várható lépéséről.

Ráadásul Gyurcsány Ferenc szerint az új miniszterelnök személyét konszenzussal kellene megválasztani. Következésképpen az MSZP tárgyalói valamennyi ellenzéki párttal egyeztetni akarnak az új kormányfőről.

02

A pártlenöki posztról Gyurcsány nem kíván visszalépni, sőt még keményebben bele kíván állni a pártpolitikába, hogy beszorítsa a jobboldalt.

Mi a konstruktív bizalmatlansági indítvány

A bizalmatlansági indítvány a parlamenti többség bizalmát elveszítő kormányfő elmozdításának alkotmányos eszköze. A magyar alkotmányos rendszer csak a konstruktív indítványt ismeri: a kezeményezést azért nevezik így, mert a képviselők nemcsak a korábbi miniszterelnök iránti bizalom megvonásáról, hanem egyből új kormányfő választásáról döntenek, akit az indítványban értelemszerűen meg kell nevezni. Az indítványt a képviselők ötöde nyújthatja be. Ha a kezdeményezést a képviselők több mint fele megszavazza, akkor az új miniszterelnök megválasztása befejezett ténynek minősül, az előző kormány és kormányfő mandátuma pedig azonnal megszűnik.