Gyurcsány néha majdnem elmegy

2009.03.21. 12:14
A miniszterelnök az elmúlt két évben már négyszer jelezte, hogy kész lemondani. Eddig mind csak fenyegetőzés volt.

2007. február 24-én, az MSZP akkori kongresszusán is szóba hozta távozását Gyurcsány Ferenc. Akkor fél évvel az őszödi beszéd kiszivárgása után, egy utcai zavargásokkal teli őszt követően azt akarta, hogy pártja egyértelműen álljon ki mellette és elsöprő többséggel válasszák meg pártelnöknek.

„Csak akkor kívánok a párt elnöke lenni, és csak akkor kívánok ezt követően miniszterelnök maradni, ha legalább 75 százaléka a kongresszusnak rám szavaz" - mondta. Egyetlen jelöltként a küldöttek 89 százalékának a támogatását kapta meg, így gond nélkül átvehette apárt vezetését Hiller Istvántól.

2008. áprilisában ismét felmerült, hogy Gyurcsány lemond. Akkor a koalíciós válság miatt hozta szóba esetleges önkéntes távozását. Arról beszélt a párt elnökségi ülésén, hogy ha csak az ő személye az akadálya annak, hogy a koalíció ne szakadjon szét, akkor tudni fogja a dolgát.

Tavaly augusztus végén is felvetette lemondásának lehetőségét. Akkor azt nyilatkozta, hogy lemond, ha a parlament az év végéig nem fogadja el az új adótörvényeket, illetve a költségvetést. Fenyegetését nem kellett beváltania, mert az akkor már ellenzékben lévő SZDSZ megszavazta a csomagot.

Információink szerint tavaly októberben szintén megígérte lemondását Gyurcsány. Az MSZP egyik elnökségi üléséről sértetten ki is vonult, azzal, hogy a pártelnökségről és a miniszterelnökségről is lemond. A megijedt elnökségi tagok közül azonban többen utánamentek, és kiengesztelték. Így lemondása hiába került be az ülés jegyzőkönyvébe, a valóságban nem távozott egyik posztjáról sem.