Húsvét után választhatnak miniszterelnököt

2009.03.21. 13:37 Módosítva: 2009.03.21. 13:49
Húsvét után szavazhat a Parlament a bizalmatlansági indítványról Támogatták a kongresszusi küldöttek Gyurcsány Ferenc bizalmatlansági indítvány benyújtásáról szóló kezdeményezését a kongresszus zárt ülésén.

A miniszterelnök ismertette terveit a küldöttekkel, amelyről aztán szavaztak is.

Eszerint a jövő héten megkezdődik a pártok közt az egyeztetés az új kormányfő személyéről, akiről április 5-én, a rendkívüli kongresszuson szavazhatnak a küldöttek. Ezt követően április 14-én, a húsvét utáni első parlamenti napon kerülhet az Országgyűlés elé a bizalmatlansági indítvány, amelyet maga a kormányfő jegyez majd - hangzott el a kongresszus zárt ülésén.

Húsvét után lehet új miniszterelnök

A tisztújítás a tervekkel ellentétben már megkezdődött, vagyis nem nyúlik az éjszakába a szavazás, ahogy azt a korábbi napirend tartalmazta.

Ha a kongresszusnak hamarabb vége van, akkor várhatóan az MSZP elnöksége még délután összeül, s így nem várnak vasárnapig a helyzetértékeléssel.

A szombat reggeli elnökségi ülésen, amelyen Gyurcsány Ferenc bejelentette szándékát a párt vezetésének, illetve a megyei elnököknek, nagy meglepetést okozott a közlés, de a pártelnök külön kérésére nem kezdtek el ötletelni a lehetséges miniszterelnök-jelöltek személyéről.

Mi a konstruktív bizalmatlansági indítvány

A bizalmatlansági indítvány a parlamenti többség bizalmát elveszítő kormányfő elmozdításának alkotmányos eszköze. A magyar alkotmányos rendszer csak a konstruktív indítványt ismeri: a kezeményezést azért nevezik így, mert a képviselők nemcsak a korábbi miniszterelnök iránti bizalom megvonásáról, hanem egyből új kormányfő választásáról döntenek, akit az indítványban értelemszerűen meg kell nevezni.

Az indítványt a képviselők ötöde nyújthatja be. Ha a kezdeményezést a képviselők több mint fele megszavazza, akkor az új miniszterelnök megválasztása befejezett ténynek minősül, az előző kormány és kormányfő mandátuma pedig azonnal megszűnik.