Lakner: Blöffnek durva lenne

2009.03.21. 13:12 Módosítva: 2009.03.21. 13:13
Azzal, hogy meglebegtette lemondását, lényegében meghúzta a revolver ravaszát Gyurcsány Ferenc, és a golyónak előbb-utóbb ki kell repülnie – mondja Lakner Zoltán. A politikai elemző az Index kérdésére azt mondta: bármelyik vagy akár mind a két kis párttal megállapodhat az MSZP a kormányzás folytatásáról. Az új kormányfő valószínűleg kívülről jön, és szinte biztos, hogy nem MSZP-s politikus lesz.

Alapvetően nem volt másmilyen Gyurcsány Ferencnek ez a döntése, mint amit eddig megszokhattunk tőle. Kitalált valamit, alaposan végiggondolta, és jól meglepte vele valószínűleg a legszűkebb környezetét is – reagált Lakner Zoltán politológus arra, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusa előtt, a párt elnökségi ülésén bejelentette: lemond a miniszterelnökségről, ha két héten belül találnak a helyére megfelelő utódot.

Blöffnek durva lenne

Lakner szerint nehezen elképzelhető, hogy Gyurcsány ezt a lépését csak blöffnek vagy taktikai húzásnak szánta volna. "Ahhoz ez eléggé erősnek tűnik", még akkor is, ha közjogi értelemben nem lemondott, hanem csak kilátásba helyezte a távozását.

A parlamentben az MSZP-nek most lényegében el kell kezdenie a kormányalakítási tárgyalásokat. A gyurcsányi bejelentés komolyságát alátámasztja az is, hogy ezeken a kormányalakítási tárgyalásokon az MSZP-t a választmányi elnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető mellett maga Gyurcsány képviseli – húzta alá az elemző.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány miért és miért éppen most döntött így, Lakner azt mondta, ezt már csak azért is nehéz megmondani, mert több olyan pontja volt az elmúlt években a kormányzásnak, amikor így dönthetett volna, és lépése valószínűleg szolgálta volna a párt érdekeit. Az, hogy ez eddig mégsem történt meg, most viszont igen, jelentheti azt, hogy Gyurcsányban megtört valami.

Erősen és sokáig hitte

Feltehetően most érett meg benne az a felismerés, hogy az MSZP olyan mély gödörben van, amiből nem képes kitörni. Hiába népszerű Gyurcsány az MSZP-s törzsszavazók és a párttagság körében, ez nem sokat jelent a párt általános megítélésében. Gyurcsány beszédéből egyértelműen kiderült: felismerte, hogy ez a helyzet nem tud megoldódni, holott ő nagyon erősen és nagyon sokáig hitte, hogy a durva népszerűségvesztést a visszájára tudja fordítani – emelte ki a szakértő.

Az időzítést magyarázhatja az is, hogy az európai parlamenti választás kampányát megelőzően akarják a pártot és a kormányzást szétválasztani egymástól, de az is, hogy az MSZP-nek és a kormánynak a gazdasági válság miatt várhatóan újabb súlyos döntéseket kell meghozni. Lakner emlékeztett arra, hogy a gazdaság visszaesése várhatóan jócskán meghaladja majd a kormányzati prognózisokban szereplő szintet, márpedig egy 4-5 százalékos recessszió újabb megszorításokat, további több százmilliárdos kiadáscsökkentést, és egyes reformok elodázhatatlan elindítását követelheti meg.

Nem pártkatona jön

Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy Lakner szerint a kormányénál sokkal drasztikusabb gazdaság- és társadalompolitikai intézkezdéseket javasoló Reformszövetség elképzeléseit támogató két kis párt, az SZDSZ vagy az MDF – vagy akár mindkettő – bevonásával alakulhat meg az új kormány. "Azt Gyurcsány mai beszéde egyértelművé tette, hogy nagykoalíció nem lesz, hiszen még a tőle megszokottakhoz képest is keményen nekiment a Fidesznek" – fogalmazott Lakner.

A kulcskérdés, a gyurcsányi olvasatban, az utód megtalálása. Lakner szerint kevés az esély arra, hogy bármelyik kis párt támogassa az MSZP kisebbségben lévő frakcióját, hogy egy szocialista politikust ültessenek a miniszterelnöki székbe. Valószínűleg a függetlenek részéről sem lesz meg erre a kellő mennyiségű támogatás. Mivel az sem várható, hogy a parlamenti patkó csaknem felét elfoglaló MSZP-sek támogassák az SZDSZ vagy az MDF valamelyik képviselőjének kormányfői jelöltségét, várhatóan kívülről érkezik majd az új kormányfő.

Bokros? Bajnai? Veres? Simor?

Kérdésünkre, hogy lehet-e ez az ember Bokros Lajos, aki ugyan az MDF EP-litsáját vezeti, és korábban Dávid Ibolya jelölte kormányfőnek, de korábban az MSZP-vel is tárgyalt, tagja volt szocialista vezetésű kormánynak, Lakner azt mondta: mivel az új kormányfőn valószínűleg erős gazdaságpolitikai beágyazottságú lesz, akár Bokros neve is szóba jöhet. "Biztos vagyok abban, hogy a jelöltek között ott lesz a neve", ugyanakkor ronthatja Bokros MSZP-n belüli elfogadásának esélyeit az MDF-es szerepvállalása (Bokros egyébként szombaton bejelentette, hogy elfogadná a kormányfőjelöltséget).

Lakner szerint arra kevés az esély, hogy a jelenlegi kormány tagjai közül kerüljön ki Gyurcsány utódja, az erre legesélyesebbnek mondott Bajnait valószínűleg a szocialisták fúrnák meg, míg az MSZP-ben erős támogatottsággal rendelkező Verest vélhetően egyetlen párt sem támogatná. Lakner szerint arra sem lehet számítani, hogy a korábban lehetséges kormányfőként emlegetett Simor András jegybankelnök szóba jöhet, mivel az MNB-t az elmúlt időszakban többször kritizálták azért, ahogyan a válságot a monetáris politikai eszközökkel kezelte.

Lakner szerint ugyan nem zárható ki, hogy most nem találnak megfelelő utódot, és így posztján marad Gyurcsány, de nem sokáig. A miniszterelnök a lemondásának a meglebegtetésével meghúzta a revolver ravaszát, és ha most nem is, előbb-utóbb ki fog röppenni a golyó. Ugyanakkor Gyurcsány ebből az ügyből megerősödve jöhet ki: ő lehet az a bátor politikus, aki a nemzeti összefogás érdekében és persze saját pártja érdekében a miniszterelnökséget is hajlandó volt feladni – világított rá a döntés egy sajátos aspektusára Lakner Zoltán.