Éhségsztrájk a magániskola bezárása miatt

2009.03.23. 16:56 Módosítva: 2009.03.23. 18:22
Éhségsztrájkba kezdtek szülők a budai Tizenkét Karátos Magániskola bezárása miatt. Az intézményt azért szüntette meg a fővárosi főjegyző, mert hiányzott a működési engedélye az Istenhegyi úti épülethez.

Éhségsztrájkba kezdett hétfőn hat szülő, amiért jogerős döntés értelmében megszüntették a budai Tizenkét Karátos Magániskolát. A felháborodott szülők azért kezdtek tiltakozni, mert szerintük a döntés súlyosan sérti gyerekeik jövőjét. Hozzátették, hogy akár a strasbourgi emberi jogi bírósághoz is fordulnak, ha nem változik a helyzet.

155 diáknak kell évközben iskolát váltania, köztük speciális nevelési igényűeknek és érettségizőknek is, mondta Marossy Endre, az intézmény ügyvezető igazgatója. Marossy szerint jogszerűen kezdték meg a tanévet, ezért nem lett volna szabad menet közben bezárni az iskolát. Elmondása szerint az Istenhegyi úti iskola működési engedélyi eljárása még folyamatban van.

Hiányzott a működési engedély

A működési engedély hiánya miatt szüntette meg a fővárosi főjegyző a budai magániskolát, mondta Bakonyi László az Oktatási Hivatal (OH) elnöke hétfőn az MTI-nek. Hozzátette, hogy az OH egy lakossági bejelentést követő vizsgálatában állapította meg, hogy az intézménynek nincs működési engedélye az Istenhegyi útra, ahol az iskola már évek óta működött.

Szerinte a XII. kerületi önkormányzat még 2008. április 22-én felszólította az iskolát arra, hogy öt napon belül szüntesse be az oktatási tevékenységét az adott épületben. Bakonyi László közlése szerint az iskola erre érdemben reagált.

Hozzátette, hogy az iskola tavaly szeptemberben nyújtotta be a működési engedély iránti kérelmét az Istenhegyi útra, amit a fővárosi főjegyző elutasított, mivel az intézmény működtetője a folyamatosan meghosszabbított hiánypótlási felszólítások ellenére sem nyújtotta be a kérelem jogszabály által előírt mellékleteit. Bakonyi szerint a működési engedély hiányában nem kellett volna tavasszal elkezdeni az oktatást.

A főváros a Budai Középiskolát jelölte ki az intézmény középiskolás tanulóinak fogadására, de a szülőknek nem kötelező ide iratniuk a gyerekeket.