Nagyot vágna a kampányidőszakon a Fidesz-KDNP

2009.03.24. 15:43 Módosítva: 2009.03.24. 15:49
Lerövidítené a választási kampányidőszakot a Fidesz és a KDNP, hogy az EP-választással együtt lehessen megtartani az előrehozott országgyűlési választásokat. Semjén Zsolt szerint 72 nap helyett 42 is elég lenne a dátum kitűzéséhez.

A Fidesz szerint a válság megoldására csak egy új választáson megszavazott új kormánynak van esélye, a mostani kormánypárt, az SZDSZ és az MDF egy része közötti esetleges megegyezéssel csak illegitim, ingatag és gyenge kabinet jöhet létre, ezért meg kell oldani, hogy olcsón, az EP-választással együtt le lehessen bonyolítani az országgyűlési választást is.

A pártelnökség keddi ülésén döntés született, hogy Navracsics Tibor és Semjén Zsolt neve alatt kezdeményezik a választási törvény módosítását. Semjén az eseményt követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a javaslat kötség- és polgárkímélő.

Az indítvány szerint a köztársasági elnöknek nem 72 nappal, hanem jóval kevesebb, 42 nappal a kívánt dátum előtt kellene kihírdetnie a választás időpontját. A rövidítés a kopogtatócédulgyűjtésre adott időintervallumot érintené, öt hét helyett kettő alatt kellene összegyűjteniük a pártoknak a jelöltek támogatását jelző papírokat.

Semjén szerint a javaslat a június 7.-i EP-választás és az országgyűlési választás egyidejű megtartására is vonatkozhat, még akkor is, hogy csütörtökig, a most hatályban lévő 72 napos intervallum lejárta előtt nem sikerülne majd elfogadni. A választási törvény módosításához kétharmados támogatás szükséges, de a KDNP-elnök szerint mindegyik párt érdekelt abban, hogy az országot kivezessék a szociális válságból, ezért érdekük a javaslat elfogadéása is.