Mit keresne Kiss és Veres a Surányi-kormányban?

2009.03.25. 12:48 Módosítva: 2009.03.25. 14:26
Az SZDSZ-nek Glatz Ferenc és Vértes András, a keddi kétpárti egyeztetésen bedobott két név elfogadhatatlan. A keddi MSZP–SZDSZ-megbeszélés után a liberálisok vezetői azért nem nyilatkoztak, mert semmi új nem történt.

Hiába lenne Surányi György a miniszterelnök, a Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium élén is MSZP-s politikusok, Kiss Péter, illetve Veres János állnának, értesültünk MSZP-s forrásokból. A szocialista frakció ebben az esetben tudná támogatni Surányit. De mit szól ehhez az SZDSZ?

Először az új miniszterelnök személyéről kellene megállapodni, minden kérdés csak ezután válik aktuálissá, vélik szabad demokrata forrásaink, akik ugyanakkor leszögezték: korábban már világossá tették, egy szakértői kormányban nem szokás párpolitikusokat szerepeltetni. Kérdés az is, hogy a liberálisok favoritja, Surányi milyen feltételeket szab a miniszterelnöki poszt elvállalásához.

Glatz és Vértes nem jó nekik
Glatz és Vértes nem jó nekik

A kedden este bedobott Vértes Andrást nem tudják támogatni a szocialisták. A GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke elfogadhatatlan a szabad demokraták számára, hiszen ő az a szocialista közeli közgazdász, aki hivatkozási pont szokott lenni a szocialista korifeusok nyilatkozataiban arra, hogy nem minden közgazdász tartja katasztrofálisnak gazdaságpolitikájukat. Vértes az SZDSZ-esek szerint nincs egy súlycsoportban Surányi Györggyel, például hosszú dolgozatban állt ki a miniszterelnök Megegyezés című szeptemberi programja mellett.

A szocialisták harmadik jelöltje, Glatz Ferenc sem elfogadható az SZDSZ számára. Glatz Ferenccel és Vértessel egy közös problémája is van a liberálisoknak, nem autonóm személyek, őket a szocialista párt bábként irányíthatná.

Glatz Ferenccel szemben felróják, hogy szerintük nem tudna mit kezdeni a gazdasági helyzettel, mert más egy tudományos akadémiát vezetni, megint más válságot kezelni.

A hivatalosan egyelőre még fel nem merült Király Júlia MNB-alelnök személyéről nincs véleménye a szabad demokratáknak, mert ő nem szerepel a szocialisták jelöltjei között, és az eddigi tárgyalásokon sem került szóba a neve. Eddig a szocialisták négy nevet ajánlottak, Glatz Ferencet, Mészáros Tamást (ő nem vállalja), Surányi Györgyöt, illetve Vértes Andrást.

A két párt keddi egyeztetése után azért nem álltak ki a liberális vezetők a sajtó elé, mert a sajtóban kiszivárgott hírekhez képest semmiféle újdonság nem hangzott el, azt leszámítva, hogy kedd délutánig Surányi György még nem mondott száz százalékosan igent a miniszterelnökségre, a liberálisok pedig kifejtették, Glatz Ferenc nem elfogadható személy a számukra.