Szerdán nem fut újabb kört az MSZP–SZDSZ

2009.03.25. 16:18 Módosítva: 2009.03.25. 16:24
Vértes András, Glatz Ferenc és Surányi György is jó az MSZP-frakciónak, mondta Lendvai Ildikó az ülés után.

A kétórás konzultáció után arra jutott az MSZP-frakció, hogy az ország érdekében el kell kerülni az előrehozott választásokat, jobb egy pár napos huzavona árán új miniszterelnököt választani, mint hónapokig hagyni az országot kormány nélkül vergődni, mondta a frakcióülés után Lendvai Ildikó.

A frakcióvezető szerint a képviselők mindhárom jelöltet – Vértes András, Glatz Ferenc, Surányi György – hajlandó támogatni, mivel mindhárman képesek növelni a válságkezelés társadalmi elfogadottságát, illetve hatékonyságát. Azt, hogy Surányi György csak minden párt támogatásával lenne hajlandó beleülni a miniszterelnöki székbe, Lendvai természetesnek tartja, hisz a gazdasági válságkezelés zord politikai környezetben zajlik meg. Aztán ha Surányi választ kapott a Fidesztől, majd eldönti, hogyan tovább.

Szerdán – legalábbis a jelenlegi tervek szerint – nem találkozik az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja. Mint Lendvai Ildikó mondta, nincs a redőnyhúzásnak végső ideje, de azért igyekszenek minél hamarabb pontot tenni az ügy végére. Sólyom László nyilatkozatára a frakcióvezető csak annyit mondott: az a legjobb, ha mindenki a szavazófülkében fejezi ki pártszimpátiáját.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter közben szerdai nyilatkozatában már nem beszélt arról, hogy a két pártnak csütörtökig kellene megegyeznie, hanem úgy fogalmazott: „Ha nem sikerül megegyezni a szocialistákkal a miniszterelnök által megjelölt két héten belül, akkor készek megszavazni a parlament feloszlatását.”