Bokros Lajos hátán akar az MDF bekerülni

2009.03.26. 12:36
Új választást, és Bokros Lajos vezette kormányt akar az MDF elnöke. Dávid Ibolya szerint az SZDSZ egyre titkosabb Bokros-szimpatizánsainak is támogatni kellene az előrehozott választást.

Zavaros a helyzet az MDF körül az egyébként is zavaros miniszterelnök-csere idején. A frakció volt tagjai nem tudják, hogy Herényi Károly miért nevezte elfogadhatónak az MSZP által bedobott mindhárom jelölt személyét, holott a pártelnök néhány napja még a parlament feloszlatását forszírozta.

A támogató hangvételű Herényi-nyilatkozat után azonban Dávid Ibolya újra az előrehozott választás megtartását sürgeti. A pártelnök közleménye szerint „az MSZP képtelen olyan programot letenni az asztalra, mellyel az ország kilábalhat az egyre mélyülő gazdasági válságból. Világosan kiderült az is, hogy ma Magyarországon egyedül az MDF-nek és Bokros Lajosnak van olyan őszinte és határozott programja, mely megoldást jelent a 21. század kihívásaira. Ehhez a programhoz azonban a választók felhatalmazására van szükség, ezért előrehozott választást kell tartani.

Dávid ezért a Bokros-szimpatizáns szabad demokrata képviselőket is arra kérte, hogy támogassák az időközi választás megtartását.

Az Indexnek nyilatkozó MDF-es független képviselők azt állították, semmilyen információt nem kaptak a pártvezetés stratégiájáról. Az egyik forrásunk szerint Dávidék lépéseit a Political Capital éppen aktuális tanácsai döntik el, beleszólása sem a képviselőcsoportnak, sem az elnökségnek nincsen.

Pártvezetésben azt állítják, Dávid Ibolya letette a nagyeskűt, hogy nem kapott ajánlatot a szocialistáktól. Pedig a pártban is elterjedt, hogy miniszteri vagy házelnöki posztot ajánlottak fel az MDF vezetőjének az egyik Gyurcsány-utód támogatásáért cserébe.

Az MSZP környékén pedig lehetséges forgatókönyvként kezelték azt is, hogy ha Surányi György nem vállalná, az SZDSZ támogatásra esélytelen Glatz Ferenc megszavazását próbálnák biztosítani a néhány MDF-s vokssal.

Dávid Ibolya legújabb közleménye azonban arra enged következtetni, hogy az MDF leginkább azt szeretné, hogy viszonylag gyorsan új választásokat írjanak ki, mert több funkciós jelöltjük, Bokros Lajos jelenleg nagyot dobhat a párt stagnáló támogatottságán. Bokros több közvélemény-kutatásban, így az Index miniszterelnök kereső felmérésében is jól szerepelt: a jelek szerint a magyarok jelentős része potenciális kormányfőt lát benne.