Fejvadászost játszik az MSZP és az SZDSZ

2009.03.26. 20:05 Módosítva: 2009.03.26. 20:06
Csütörtökön lejárt a határidő, amit az SZDSZ adott az MSZP-nek az új miniszterelnök megtalálására, de a párt nem tartja magát saját kikötéséhez. Tovább keresgélnek, de egyelőre nincs ember aki vállalná egy új kormány alapítását, és személye a pártoknak is megfelel. Sikerült viszont addig elodázni a döntést, hogy az EP-választással egy napon ne lehessen megtartani az esetlegesen kiírandó előre hozott választást.

Csütörtök délutánra az a furcsa helyzet alakult ki, hogy egymás után szivárognak ki lehetséges miniszterelnök-jelöltek nevei, majd a hírbe hozottak sorra elutasítják a lehetőséget. Szombat jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy otthagyja a miniszterelnöki széket. Azóta három ember vállalta volna el az utódlást: Bokros Lajos, Glatz Ferenc és Vértes András. Bokrost csak az MDF támogatja, és a pártnak csak 6 képviselője van a 386-ból. Glatz és Vértes az MSZP jelöltjei, vállalnák is a megbizatást, de az SZDSZ nem kér belőlük. Az MDF esetleg igen, de a párt álláspontja nem teljesen világos.

Surányi György, a Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök, a CIB Bank elnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Glatz Ferenc akadémikus, az MTA Társadalomkutató Központ elnöke
Surányi György, a Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök, a CIB Bank elnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Glatz Ferenc akadémikus, az MTA Társadalomkutató Központ elnöke

Csütörtök délig volt egy jelölt, aki nagy eséllyel megkaphatta volna az SZDSZ és az MSZP képviselőinek támogatását: Surányi György. Surányi neve már a hétvégén is felmerült, a volt jegybankelnök a hét elején egyeztetett az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz elnökével is, de csütörtök délben a Népszabadságnak megmondta, hogy nem vállalja a felkérést. Surányi már szerdán jelezte, hogy azt várja, hogy minden parlamenti párt elfogadja kormányalakítását. A Fidesz már hétfőn szólt, hogy a pártot csak az előre hozott választást fogadja el. A köztársasági elnök is az utóbbi megoldást javasolta.

Miután Surányi elzárkózott a felkéréstől, Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor alig fél órát tárgyaltak egymással, majd az újságírókat kikerülve elhagyták a helyszínt. Mindkét párt később azt üzente, hogy mindenképpen szeretnének megegyezni egy új jelöltben.

Délután sorra jöttek a találgatások, az MSZP-ből és az SZDSZ-től is szivárogtak ki nevek. Jaksity György volt tőzsdeelnök, a Concorde befektetési cég alapítója volt az első, aki gyorsan közölte, hogy nem vállalja. Megint felmerült állítólag Király Júlia MNB-alelnök, aki már a hét elején is azt mondta, hogy hivatalában kíván maradni 2013-ig és álláspontja azóta sem változott.

Ahogy teltek a percek, elterjedt Pongrácz Antal, az OTP vezérigazgató-helyettesének a jelölése, aki az Indextől értesült az esetleges lehetőségről. Lapunknak egyértelműen nem utasította el a jelöltség gondolatát, azt semmiképpen nem kívánta állítani, hogy esetleg elvállalná.

Utána felmerült Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke is. Az Indexnek azt üzente, hogy ő sem vállalná, ha felkérnék.

Alig néhány perccel később Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosának nevét hallottuk felmerülni. Ő azt mondta az Indexnek, hogy nem keresték meg és így nem is akar gondolkodni a lehetőségről.

Patai Mihály
Patai Mihály

Délután négy körül merült fel a legújabb ötlet, Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, aki azonban cáfolt. Az értéktőzsde belső levelezőrendszerén osztotta meg kollégáival, hogy köszöni az érdeklődést, de a hír nem igaz.

Az SZDSZ most az MSZP hivatalos jelöltjeire vár, „Megyünk tovább, és addig folytatjuk a tárgyalásokat amíg egy cseppnyi esély van arra, hogy cselekvőképes kormány alakulhat Magyarországon" - mondta Fodor Gábor. Hozzátette, hogy nem tartotta meglepőnek, hogy csütörtökön szinte valamennyi bankvezetőnek a neve felmerült lehetséges miniszterelnök-jelöltként. Azt mondta, ezek a sajtó találgatásai.

Az MSZP tovább keresgél, várhatóan pénteken neveznek meg legközelebb hivatalosan is új embert.

A Fidesz szerint „szánalmas színjáték" a miniszterelnök-keresés.