Jaksity György nem lesz miniszterelnök

2009.03.26. 13:23 Módosítva: 2009.03.26. 17:42
Nem Jaksity György lesz az MSZP és az SZDSZ új miniszterelnök-jelöltje. A volt tőzsdeelnök neve mint titkos esélyes bukkant fel a találgatásokban arra az esetre, ha Surányi György nem vállalná a miniszterelnökséget. Surányi nem vállalja, de Jaksity sem. Az SZDSZ most "ésszerű időn belül" vár új személyi javaslatot az MSZP-től.

Jaksity Györgyből nem lesz magyar miniszterelnök, tudtuk meg csütörtökön magától az érintettől. "Jaksity Györgyöt nem kérdezte meg senki semmilyen kormányzati pozícióra történő jelöléssel kapcsolatban és nem is vállalna el ilyen felkérést" - válaszolta megkeresésünkre a szerkesztőséghez eljuttatott közleményében.

Jaksity György
Jaksity György

A volt tőzsdeelnök, a Concorde befektetési cég alapítójának neve az SZDSZ és az MSZP titokzatos közös jelöltjeként merült fel csütörtökön, amikor már sejteni lehetett, hogy Surányi György, az egyetlen jelölt, akiben a két párt meg tudott egyezni, nem vállalja a jelölést.

Surányi végül csütörtök délben a Népszabadságnak nyilatkozva a várakozásoknak felelően visszamondta a jelöltséget. Az SZDSZ elnöke, Fodor Gábor hétfőn a parlamentben csütörtökig szabott határidőt egy közös jelölt megnevezésére, de Surányi visszautasítása után Horn Gábor, a párt tárgyalódelegációjának tagja már úgy nyilatkozott, hogy "ésszerű időn belül" várják az MSZP újabb javaslatát.

Csütörtök reggel több SZDSZ-es forrásból is úgy értesültünk, hogy a szabaddemokratáknak és a szocialistáknak van Surányin kívül is jelöltjük. A rejtélyes ismeretlenről annyit tudni, hogy Surányi Györgyhöz hasonlóan párton kívüli szakember. Elsősorban Jaksity neve merült fel, de ő nem vállalná a felkérést.

A leírás illene még Király Júliára is, de a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hétfőn és csütörtökön is azt mondta lapunknak, hogy nem keresték meg ezügyben, nemzeti banki alelnöki megbízatása 2013-ig érvényes, és amúgy is szeretne szakmájában maradni.

Így az SZDSZ és az MSZP egyelőre közös jelölt nélkül maradt, de a szabaddemokraták már nem erőltetik az előrehozott választásokat. Ez nem is állna a párt érdekében, hiszen támogatottságuk nem sok jót ígér egy előrehozott választásokon. Ugyanez igaz az MDF-re is, amelynek szintén finomodott a hét eleji, a parlament feloszlatását támogató álláspontja.

Az MDF frakciója Csáky András kilépésével március közepén megszűnt. Csáky Bokros Lajos EP-listavezetői jelölése miatt lépett ki a pártból, mellette még három MDF-es, Hock Zoltán, Petkó András és Katona Kálmán fejezte ki nemtetszését a párt "balratolódása" miatt. Így is marad még hat MDF-es képviselő, és az ő támogatásuk megszerzése éppen elég lehet az MSZP-nek a parlamenti többség biztosításához.