Kirúgták a somogyi bv-parancsnokot

2009.03.26. 18:29
Vizsgálják azt a felvételt, amelyik állítólag bizonyítja, hogy börtönőrök vertek meg egy rabot. A kettős állampolgárságú férfi február 13-án meghalt.

Csütörtöki hatállyal felmentette vezetői beosztásából Berta Sándort, a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Kökényesi Antal a kaposvári fogvatartott bántalmazásával kapcsolatos, a sajtóban megjelent új információk alapján döntött így - közölte az országos parancsnokság.

A BVOP közleménye szerint a somogyi intézet vezetésével a Tolna Megyei bv-intézet parancsnokát, Balázs Pétert bízta meg az országos parancsnok, egyúttal intézkedett az ő helyettesítéséről is.

A Kaposvári Katonai Ügyészség azt közölte: vizsgálják azt a hangfelvételt, amelyet a kaposvári városi televízió juttatott el hozzájuk. A birtokukba került hangfelvétel szerintük azt bizonyítja: börtönőrök verték meg a kaposvári börtönben azt az 56 éves rabot, aki később belehalt sérüléseibe.

"A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hangsúlyozza, hogy a szervezet vezetése - ahogyan eddig is - minden eszközzel és módon támogatja a nem jogszerű cselekmények megelőzését, feltárását és a vétkes munkatársak felelősségre vonását" - tartalmazza a BVOP közleménye.

Eszerint a büntetés-végrehajtás alapvető érdeke minden esemény teljes körű kivizsgálása, a felelősség vagy ártatlanság tényszerű megállapítása, ezért továbbra is mindenben együttműködik az eljárást folytató, illetékes katonai ügyészséggel.

A szervezet közlése szerint Kökényesi Antal "H. János volt kaposvári fogvatartott bántalmazásával kapcsolatos, a sajtóban megjelent, büntetésvégrehajtási dolgozók esetleges felelősségét felvető új információk alapján" döntött a megyei intézet parancsnokának vezetői beosztásból való felmentése mellett.

A kaposvári városi televízió szerdán este tette fel internetes portáljára, a kapos.hu oldalra a birtokukba került hangfelvétel vágatlan változatát.

Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészég sajtószóvivője közölte: az ügyben jelenleg még tart a beszerzett bizonyítékok - közöttük a nyilvánosságra került hangfelvétel - értékelése.

"A nyomozás intenzíven folyik, ezért annak sikere érdekében további információt jelenleg adni nem tudunk" - írta a szóvivő. Hozzátette: a Kaposvári Katonai Ügyészség a nyomozást befejezését követően annak eredményéről haladéktalanul tájékoztatást ad.

A február 13-án tisztázatlan körülmények között meghalt, Karádon élő német-magyar kettős állampolgár azért került előzetes letartóztatásba, mert muzeális és átalakított fegyvereket találtak a lakásán.

A börtön parancsnoka azt mondta: bizonyítéka van arról, hogy a rab már sérülten érkezett hozzájuk. Kórházba vitték, ám onnan visszaszállították a börtönbe, majd két nappal később, amikor rosszabbul lett, ismét kórházba vitték.

A Kaposvári Katonai Ügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, amelynek során a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben előzetes letartóztatásban volt, H. János halálának körülményeit vizsgálja.

Bögöly Gyula tájékoztatása szerint "gyanúsított kihallgatására ez idáig nem került sor".