Tökös pénzügyi szakembert akarnak kormányfőnek olvasóink

2009.03.26. 07:34
Kedden több mint 24 ezer ember töltötte ki kérdőívünket, amelyben a miniszerelnök lemondásával kapcsolatos véleményekre, és az olvasók jövőképére voltunk kíváncsiak. Úgy tűnik, olvasóink rettenetesen örülnek Gyurcsány Ferenc távozásának, ugyanakkor meglepettek, és nem túl bizakodóak a szebb jövőt illetően. Szerintük a miniszterelnök lemondása örömteli, ám ravasz taktikai húzás. Kemény kezű, pénzügyi szakembert várnak a helyébe.

Olvasóink 44 százaléka maga a boldogság kék madara, mióta Gyurcsány Ferenc lemondott, és csupán 5 százalék lett búskomor. A szomorkodók körében magasan felülreprezentáltak az MSZP-szavazók, valamennyire a nők is - talán a jó vágású férfit siratják? -, és csekély mértékben, de azok is, akik nem mennének el a választásra.

Ilyen az Index-olvasó

A több mint 24 ezer fős mintánk létszáma sokszorosa a piac- és közvéleménykutató vállalatoknál használténak, viszont meglehetősen torz. Olvasói bázisunk sajnos nem reprezentatív az ország, de még az internetezők populációjára sem. A korrigáló súlyozás lehetne egy alkalmas megoldás, de elveszik vele egy csomó izgalmas információ, úgyhogy a cikkben megmaradunk kizárólag az Index-olvasók elemzésénél.

Mintánk 81 százaléka férfi, 73 százalékának felsőfokú, 26 százalékának középfokú végzettsége van. 52 százalék a fővárosban lakik, és olvasótáborunk meglehetősen fiatalos: 59 százalék harmincöt éves vagy annál is fiatalabb. Olvasónk kétharmada a versenyszférában, 16 százaléka a közszférában dolgozik, 16 százaléka viszont nem dolgozik. 54 százalék alkalmazott, 16 százalék tulajdonos/vállalkozó, 11-11 százalék szellemi szabadfoglalkozású vagy diák, 7 százalék nyugdíjas, a maradék pedig munkanélküli, háztartásbeli vagy kismama/kispapa.

Az elemzést SPSS statisztikai elemzőprogrammal készítettük.

Olvasóinknak kilenc, az utóbbi héten felmerülő okot soroltunk fel a távozás okairól. A legtöbbek úgy gondolják, hogy mindez taktikai húzás volt a ravasz stratéga részéről.

A válaszadók 55 százaléka szerint a kormányfő azért mondott le, hogy aztán a koalíció egyik vezetőjeként irányíthassa a következő kormányfőt és - így háttérből - az országot. A válaszadók 49 százaléka szerint Gyurcsány azt reméli, így később megpróbálkozhat a visszatéréssel, míg az ellenkező oldal a gazdasággal szerencsétlenkedik. 45 százalék (vagyis 11 ezer ember) szerint pedig a miniszerelnök készült a vereségre, a lemondással hosszútávú karrierjét akarta építeni.

Csupán 19 százalék tételezi fel, hogy Gyurcsány Ferenc önkritikus volna. Szerintük a kormányfő végre megértette, káros, hogy a legtöbb ember utálja őt. 5 százalék szerint pedig egyszerűen el szeretett volna menni már nyaralni.

Milyen miniszterelnökünk legyen?

Tökös legényt akar az olvasók valamivel több mint 70 százaléka, még hozzá olyat, aki képes végigvinni a gazdasági rehabilitációhoz szükséges intézkedéseket. Tehát a nemzeti-társadalmi egység ellenében olvasóink arra vágynak, hogy valaki a pénzügyeinket tegye már végre rendbe. Ennek megfelelően technokrata (40%), közgazdász (56%) emberre vágynak, aki viszont semmiképpen sem liberális (91% szerint), sem szociáldemokrata (95% szerint).

04 diagram megint

Aki nem menne el szavazni

Az adatok szerint aki most vasárnap nem menne el szavazni, nemcsak a szomorkodók, hanem a meglepettek és a lemondással egyet nem értők táborát is erősíti, így arra gyanakszunk, e csoport ereiben titkos Gyurcsány Ferenc-szeretet munkál. Talán azért maradnának távol a szavazófülkétől, hogy bántó érdektelenséggel tegyenek keresztbe a - valószínűleg fölényesen nyertes - Fidesznek.

A kérdőívkitöltők között 2255 nyíltan MSZP-szavazó ember volt, közülük nagyon kevesen, összesen 78-an merték bevallani, hogy a fejlemények miatt elöntötte őket a boldogság. Úgy tűnik, a lemondással kapcsolatos bejelentés alapvetően váratlanul érte olvasóinkat, bár 19 százalék egészen biztos volt benne, hogy az utóbbi két ciklus kormányfője a lehető leghamarabb elhúz a legfőbb pozícióból. A magukat eképp jövendőmondónak tituláló, közel húsz százalék egyébként főként a Fidesz és Jobbik-szavazók közül került ki.

05 diagram

A megszorítás oké, csak ne engem érintsen

A gyors megszorításokban hisznek olvasóink, de főleg azokban, amelyek nem őket érintik. Fiatal mintánkban élesen kirajzolódik, hogy például a nyugdíjasok kárára sokan egyetértenek a megszorításokkal: a vállalkozók/tulajdonosok 65, az alkalmazottak 60 százaléka szerint a leendő miniszterelnök a 13. havi nyugdíj eltörlésével spóroljon. A nyugdíjasok 36 százaléka volt ugyanezen a véleményen.

03 diagram

A versenyszférában dolgozók főként a közszférában dolgozók kárára indított megszorításoknak örülnének. Előbbiek magasan felülreprezentáltak azok között, akik szerint a közszféra 13. havi juttatásait kellene megnyírbálni. Ezzel a rendelkezéssel egyébként olvasóink nagy többsége (több mint 70 százaléka) egyetért. A köztisztviselők viszont a versenyszférát érintő, a minimálbér megadóztatást illető ötletre bólogatnak serényen (61 százalékuk), a bérek befagyasztása pedig munkakörtől függetlenül az utolsó intézkedés, ami az emberek eszébe jut.

Milyen legyen az új kormányfő?

A leendő kormányfő neme csak az emberek negyven százalékának fontos, 36 % férfit, négy kifejezetten nőt akar. Életkorára érzékenyebbek az emberek: a válaszadók negyede szerint 45 éves vagy fiatalabb, egyharmada szerint pedig 45 és 60 közötti kormányfőre van szükségünk.

01 diagram

A nagy többség (76%, vagyis több mint 18 ezer ember) szerint a most következő miniszterelnök 2010-ig, vagyis a kormány mandátumának lejártáig marad, és csupán 8 százalék gondolja azt, hogy az illető még két ciklust kihúz. Az előrehozott választás ötlete szerdán újabb lendületet kapott, amikor a köztársasági elnök is mellette érvelt, de olvasóink többsége már kedden is kifejezte ilyen irányú véleményét. 57 százalékuk szerint minél hamarabb előrehozott választásra van szükség, 40 százalék szerint viszont nem kell előrehozott döntés, bár az új kormányt elengedhetetlennek tartja. A maradék három százalék Gyurcsány Ferencet és kollégáit várja vissza.

02 diagram

Olvasóink szerint tehát a nemzeti egység visszaállításánál a gazdasági válság hazai kezelése, a pénzügyi rehabilitáció a fontosabb. Egység nincs, ami abból is jól látszik, hogy olvasóink kétharmada egyáltalán nem tud elképzelni olyan miniszterelnök-jelöltet, aki miatt kiegyezne a két politikai oldal és akivel óriáslépést tehetnénk a társadalmi egység megteremtése felé.

Egy markáns kisebbség, 1654 ember szerint viszont mégiscsak létezik az egyesítő államférfi, aki nem más, mint a Fásy Mulató remek műsorvezetője, Ádám.