Az előrehozott választás a baloldalnak is érdeke

2009.03.26. 09:38 Módosítva: 2009.03.26. 10:11
Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány belebukik, ha Surányit megválasztják, ha viszont a volt jegybankelnök nem vállalja, előrehozott választás lesz.

Gyurcsány Ferenc szándéka nem az, hogy távozzon, hanem hogy lépésével továbbra is ő maradhasson a baloldal vezére - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz szerinte az új kormányfőjelölthöz is úgy fog viszonyulni, mint Gyurcsányhoz: továbbra is követelni fogja az előrehozott választásokat.

Tölgyessy ezért képtelenségnek tartja, hogy Surányi György vezetésével a nemzeti összefogás kormánya szülessen meg, némi jobboldali támogatással. A volt jegybankelnök ugyanakkor támaszthat olyan feltételeket, amelyeket a baloldalnak lesz nehéz elfogadni.

Ilyen kondíció lehet a 13. havi nyugdíj és a gázártámogatás elvonása. Ha e döntések mögé nem áll oda a képviselők többsége, aligha van értelme szakértő kormányfő jelölésének. Ellenkező esetben a mostani felemás, konfliktuskerülő kormányzás marad egy külső miniszterelnökkel, ez esetben viszont kérdés, hogy azt az SZDSZ támogatná-e.

Gyurcsány Ferenc politikai jövője attól is függ, talál-e valakit, akibe az emberek, a pénzpiacok belelátják a miniszterelnököt - magyarázta a politikai elemző, aki szerint Surányi György ilyen lehetne. A másik két jelölt már messze kevésbé az.

Csakhogy Surányit nem lehetne kézivezérelni, ebbe pedig idővel a pártelnök is belebukna. Az erőforrások fölött ugyanis döntően a miniszterelnök rendelkezik, a pártelnöktől az arra számító szocialista körök már hiába remélnének pénzt.