Kettős állampolgár az új kormányfőjelölt

2009.03.27. 12:24 Módosítva: 2009.03.27. 13:49
Takács János 1990-ben költözött Erdélyből Magyarországra. Dolgozott a Tungsramnál, élt Amerikában, az utóbbi időben pedig az Electrolux közép-európai holdingját vezeti. Az utóbbi évben néhány konferencián beszélt ugyan a válságról, de politikai vagy gazdasági elképzeléseit ezekből nem lehetett megismerni.
takacs janos

Takács János 1960-ban az erdélyi Nagyszebenben született. Kolozsváron végzett közgazdászként, 1990-ban költözött Magyarországra. Először Tungsramnál, majd a céget megvásárló amerikai General Electrics clevelandi irodájában dolgozott. 1997 óta a svéd tulajdonú, jászberényi Electrolux Lehel gyárat vezeti és a cég közép-kelet-európai holdingjának is vezetője. Tavaly nyáron a Menedzserek Országos Szövetségének elnökévé választották.

A Magyar Nemzet szerint Takács román-magyar kettős állampolgár. Jól beszél románul és angolul, illetve tud franciául és németül is.

A Magyar Nemzet szerint az új jelölt Szekeres Imre bizalmasa.

Keveset szerepelt a magyar sajtóban, az utóbbi egy évből az alábbi nyilatkozatot találtuk:

Nagyszeben nagyjai

A város szülöttje többek között:

1493. Oláh Miklós királyi kancellár,
esztergomi érsek, az ellenreformáció vezéralakja.

1857. Arthur Arz von Straussenburg
császári és királyi vezérezredes

1906. Borsos Miklós szobrászművész

Forrás: wikipedia

„A konvergenciaprogramra szükség van, de ezzel együtt egy növekedési stratégiát is ki kellene dolgozni." - 2008. július

„Az egyetlen út a fejlődés, de konszenzus és a hosszú távú gondolkodás nélkül Magyarország nem lehet sikeres a jövőben" - 2008. július

„Az élőmunka terheinek markáns csökkentésére van szükség ahhoz, hogy a bel- és külföldi befektetők megingott bizalma visszatérjen a magyar gazdaságba" - 2008. július

„A pénzügyi válság ellenére további svéd befektetések érkezhetnek Magyarországra jövőre" - a svéd miniszterelnök tavaly novemberi magyarországi látogatásakor.

Gedei József, Jászberény szocialista polgármestere szerint Takács kiváló szakember és közéleti ember. A városvezető, aki a 90-es évek derekán még maga is az Elektroluxnál dolgozott, 2006-ban, miután megválasztották, felkérte Takácsot tanácsadó testülete élére. Takács a jászberényi gazdasági tanácsot is vezeti, munkájáért már a díszpolgári címet is megkapta. Gedei szerint a miniszterelnök-jelölt kiváló nyelvérzékkel megáldott gazdasági szakember, aki ráadásul jó sportoló is, díjugrató versenyeken számos díjat gyűjtött már be az elmúlt évek során.

Az Electruloxról

Az Electrolux Lehel Hûtõgépgyár elõdjét 1952-ben alapították, és 1958-ban gyártották itt az elsõ hûtõgépet, ami Szuper névre hallgatott. A cég az újkori történelmét 1991 óta számítja, amikor a svéd Electrolux megvásárolta a privatizáció keretében a Lehel Hûtõgépgyárat. 1991-ben a vállalatnál 4500-an dolgoztak, és kb. 500 ezer hûtõszekrényt gyártottak évente, az elmúlt években már a nyíregyházi régiós központból számos országba telepítettek gyárakat, és az itteni termelési kapacitás is több milliós nagyságrendre futott fel.

2004-ben egy új gyárat is felépítettek Nyíregyházán, majd ugyanekkor Svédországból ideköltözött a cég porszívógyártása is, így most Magyarországon működik a márka egyetlen porszívógyára.

Takács ismerheti a Gripen-ellentételezés titkát

Takács 2005 óta a Svéd Kereskedelmi Kamara elnöke. A szervezet saját küldetését így foglalta össze: „A Kamara interaktív fórum a svéd-magyar üzleti és kereskedelmi kapcsolatok, valamint a rendszeres találkozók számára." Illetve: „Az egyre nagyobb számban jelen lévő svéd vállalatok hazánkban szükségessé tették egy hivatalos testület létrejöttét, melynek célja, hogy képviselje és elősegítse a svéd üzleti érdekeket Magyarországon."

A magyarországi svéd beruházásoknak 2001-ben lett különös jelentősége, amikor a magyar kormány Gripen típusú vadászgépek beszerzéséről döntött. A megállapodás szerint az üzlet értékének 110 százalékát kellett svéd cégeknek Magyarországon befektetniük.

A Gripen-szerződés egy sokat vitatott üzlet. A repülőgyár nevében Közép-Európában lobbizó Alfons Mensdorff-Pouilly gróf vizsgálati fogságban van, mert állítólag politikusokat kent meg, hogy azok hazájuk hadseregének Gripent vásároljanak. Csak csehországi és ausztriai üzérkedéssel gyanúsítják, de magyar vonalon is nyomoztak külföldi hatóságok.

A svéd ellentételezés is sok furcsaságot vetett fel. A gazdasági tárca nem volt hajlandó kiadni az Origónak, hogy milyen svéd beruházások történtek a repülővásárlás ellentételezéseként. A lap bírósági ítélettel az adatok kiadására kényszerítette ugyan a minisztériumot, de a tárca még ekkor is csak feltehetően hiányos, korábbi nyilatkozatainak ellentmondó adatokat adott át.