Soha nem voltunk még ennyire pesszimisták

2009.03.27. 18:01
Egy március 16. és 26. között végzett felmérés szerint még az MSZP-szavazók közérzete sem éri el a közepes szintet, a Fidesz támogatóinak közérzete ennek a harmada. A biztos pártválasztók között 67 százalék a Fidesz és 22 százalék az MSZP aránya, most csak ez a két párt jutna a parlamentbe.

A magyar társadalom még soha nem volt ennyire pesszimista, mint ezekben a napokban, állapította meg a Századvég Alapítvány és a Forsense Intézet közvélemény-kutatása, amit március 16. és 26. között végeztek.

Az 1055 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt személy megkérdezésével kiderült: a közérzeti index értéke a 100 fokú skálán mért 20 pontos februári értékhez képest márciusban 18 pontra süllyedt. Az ország pesszimista állapotát jelzi, hogy még az MSZP-szavazók közérzet indexe sem közelíti meg a közepes értéket (36 pont), a Fidesz szavazóinak pontszáma ennek csupán harmada (12 pont).

A megkérdezettek pontosan fele volt azon a véleményen, hogy az országgyűlés oszlassa fel magát és legyenek előre hozott választások, míg 44 százalék szerint inkább a parlament válasszon új kormányfőt. A Fidesz szavazóinak 79 százaléka az előre hozott választások mellett voksolt, míg az MSZP táborán belül a parlament által választott új kormányfő megoldása bírt 73 százalékos támogatottsággal.

A tájékoztatás szerint a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében februárhoz hasonlóan 28 százalék, az MSZP-é 11 százalék, ami 1 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt. A két kisebb parlamenti párt közül mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalék az összes választásra jogosult körében, vagyis az MDF támogatottsága 1 százalékkal csökkent, az SZDSZ-é viszont 1 százalékkal növekedett.

A Jobbik szavazóinak aránya változatlanul 1 százalék, a többi párt együttes támogatottsága 2 százalékos. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya 30 százalék, a megkérdezettek 17 százaléka pedig vagy biztosan nem menne el szavazni, vagy nincs olyan párt, amelyikre szavazna, állapították meg.

Felmérésük szerint a biztos pártválasztók között 67 százalék a Fidesz és 22 százalék az MSZP aránya, és csak ez a két párt jutna most az országgyűlésbe.

A kormánnyal elégedetlenek aránya 80 százalékra nőtt, és folyamatosan emelkedett a kormányváltást támogatók aránya. Januárban a megkérdezetteknek 40, februárban 50, márciusban már 60 százaléka várt kormányváltást, és az MSZP szavazók 16 százaléka is a kormányváltás mellett tette le a voksát.

Orbán Viktort 42, míg Gyurcsány Ferencet 19 százalék látná szívesen a miniszterelnöki székben, a bizonytalanok közül 31 százalékuk bízott inkább Orbán Viktor és csak 14 százalékuk Gyurcsány Ferenc képességeiben.