Szombattól péntekig: Bokrost soha, Bokrost most!

2009.03.27. 15:13 Módosítva: 2009.03.27. 15:24
Szombaton Bokros bejelentkezett, de az MSZP és az SZDSZ is kizárta jelölését. Péntekre az SZDSZ megszerette, és úgy tűnik, ő az MSZP egyetlen esélye az előre hozott választás elkerülésére.

Összefoglalónkból kiderül, melyik nap mi derült ki Bokros Lajossal kapcsolatban.

Szombat

Bokros Lajost szombaton Gyöngyösön érte Gyurcsány Ferenc távozásának híre. Gyorsan reagált, jelezte, hogy szívesen lenne Gyurcsány utódja. Azóta is ő az egyetlen, aki önként ajánlkozott az eddig kevesek által áhított miniszterelnöki posztra.

"Ha a felelős magyar Országgyűlés engem, vagy mást felkér arra, hogy egy válságkormányt vezessek, a magam részéről állok elébe" - mondta.

Aznap az Indexnek azt mondták SZDSZ-es politikusok, hogy ők ugyan korábban számítottak Bokrosra, megpróbálták lebeszélni arról, hogy az MDF EP-listáját vezesse, de mivel ez nem sikerült, ezért már teljesen leírta magát náluk.

Vasárnap

"Az MDF és jómagam nem kívánok részt venni az MSZP hatalmi játékában" - jelentette ki közleményben Bokros Lajos. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban megtapasztalhatta, hogy "milyen alantas támadások érhetnek egy őszinte embert a politika világában". Ugyanakkor megismételte, hogy volna programja a válság kezelésére.

Ugyanezen a napon Gyurcsány Ferenc ezt mondta róla: "rendkívül csodálkoznék, ha miniszterelnök lenne belőle Magyarországon".

Kedd

Medgyessy Péter azt nyilatkozta, hogy ő Bokros Lajost tartja a legjobb megoldásnak, mert ő rendet tenne a gazdaságban.

Szerda

Elterjedt a hír, hogy ha Surányi György vállalná a kormányalakítást, akkor Bokros Lajos lehetne a pénzügyminisztere. Az MDF rögtön jelezte, hogy ez kizárt, mert Bokros vagy miniszterelnök lesz egy egységkormány élén, vagy nem vállal semmilyen posztot.

Csütörtök

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint: „Világosan kiderült az is, hogy ma Magyarországon egyedül az MDF-nek és Bokros Lajosnak van olyan őszinte és határozott programja, mely megoldást jelent a 21. század kihívásaira. Ehhez a programhoz azonban a választók felhatalmazására van szükség, ezért előrehozott választást kell tartani."

Az MDF elnöke megkérte a Bokrossal szimpatizáló szabad demokratákat, hogy támogassák az előre hozott választást.

Péntek

A Magyar Hírlap szocialista informátorokra hivatkozva azt írta, hogy a tárgyalások kifuthatnak oda is, hogy mégis Bokros Lajost kérik fel
miniszterelnöknek.

Kora délután az SZDSZ ügyvivői is arra jutottak, hogy mégis Bokros miniszterelnökségét akarják.