Economist: Gyurcsány ravasz machinátor

2009.03.28. 00:35 Módosítva: 2009.03.28. 00:42
Gyurcsány a színpad mögül szeretné mozgatni a szálakat, Orbánon pedig eluralkodott az irrealitás, amikor azt fájlalja, hogy a pénzügyi rendszer több mint 80 százaléka "külföldiek kezében van". az országot eközben a korrupció fojtogatja.

A valaha ifjú modernizálóként ünnepelt Gyurcsány Ferenc "soha nem tudott igazán talpra állni" a 2006-os őszi zavargások után, lemondásának bejelentése azonban "koreografált volt", és a háttérből továbbra is ő mozgathatja a szálakat - írta elemzésében a The Economist.

A vezető londoni gazdasági-politikai hetilap internetes változatán megjelent írás szerint a kormányfő "bátortalan" adóteher-csökkentési próbálkozásainak nem mutatkozik sok hatása, miközben a forint ebben a hónapban rekord mélységbe süllyedt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szervezett 25 milliárd dolláros mentőcsomag ellenére is.

A munkanélküliség 8,4 százalékra emelkedett, a kormány jóslata szerint a hazai össztermék-érték (GDP) az idén 3,5 százalékkal csökken, de például az egyik londoni gazdaságelemző cég, a Capital Economics 7,5 százalékos visszaesést valószínűsít.

Magyarország ugyanakkor továbbra is a korrupció béklyójának szorításában van - az EU-pénzeket, különösen önkormányzati szinten, "bennfentes kartell porciózza" -, ehhez járul az adósság súlyos terhe és a feketegazdaság, amely akár a GDP ötödét is kiteheti - áll a The Economist írásában.

Irrealitás uralkodik

A folyóirat szerint a válság ellenére az irrealitás érzete uralkodott el az országban. Nacionalista értelmiségiek az 1930-as évek nyelvezetét használják a külföldi tőke és a "kozmopolita" befolyás ostorozására, Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz vezetője pedig azt fájlalja, hogy a pénzügyi rendszer több mint 80 százaléka "külföldiek kezében van".

A társadalmi feszültség mindeközben növekszik, miután sorozatos támadások érték a magyarországi romákat, két, állítólag romák által elkövetett, nagy feltűnést keltő gyilkosság nyomán - áll a The Economist írásában.

A lap szerint nem meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc népszerűségi rátája alig 18 százalékos. A választók kétharmada a Fideszt támogatja, szemben a szocialisták 23 százalékával.

Gyurcsány Ferenc, az egykori KISZ-vezetőből lett multimilliomos azonban "ravasz machinátor", lemondása "koreográfia" alapján zajlott, és gyorsan újjáválasztották pártelnökké. A kisebbségi kormány az SZDSZ és az "üzletpárti MDF" támogatásától függ, és a brit hetilap szerint ezek egyik sem szeretne idő előtti választást. Egy új kormányfő kinevezése lehetővé tenné a szocialistáknak, hogy azt mondják: rákényszerültek a népszerűtlen kiadáscsökkentésekre, "az új erőre kapó Gyurcsány" pedig a színfalak mögül mozgathatja a szálakat - áll a The Economist írásában.