Az SZDSZ-ben nem tudják, miről tárgyalnak

2009.03.29. 16:49 Módosítva: 2009.03.29. 16:49
Bár Kóka János erősen lobbizott egykori üzlettársa mellett, a szabaddemokrata ügyvivők végül nem is szavaztak Bajnairól, mert nem is tudják, miről tárgyalnak. A szocialisták ugyanis nem adtak ajánlatot, és azt sem tudni, hogy mi van Gráf Józseffel. Este azért tovább tárgyalnak.

Kóka János Bajnai Gordon támogatását szorgalmazta az SZDSZ vasárnapi, immár sokadik rendkívüli ügyvivői testületi ülésén, ahol azonban nem született döntés. A szabaddemokraták ugyanis hivatalosan nem is kaptak tárgyalási ajánlatot a szocialistáktól, így az se derült ki számukra, mi is az MSZP álláspontja, vagy hogy ki/kik a minisztelnök-jelöltje/ik. Nem tudni, mi a helyzet Gráf Józseffel.

Abban sem alakult ki konszenzus az SZDSZ üt-ben, hogy a pénteki, ultimátum-szerű döntés - a jelöltséget elutasító Surányi, Békesi és Bokros jelölése - után van-e egyáltalán miről tárgyalni.

A tanácskozáson felvetődött az előrehozott választások lehetősége is, de az ügyvivők végül csak alternatívákat tettek le az asztalra, formális döntés nem született.

Forrásaink szerint szavazás egyébként nem volt a tanácskozáson; így nem igaz az, hogy a távol maradt Demszky Gábor volna a mérleg nyelve. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a 13 tagú, Demszky Gábor távollétében ülésező testületben 6:6-os eredmény született a Bajnairól tartott szavazáson.

Az üt üléséről távozóban azt nyilatkozta, hogy ők a kezdetektől hajlandóak tárgyalni, amíg látnak esélyt a megegyezésre, de van egy pont, ami után már nem érdemes folytatni. Este folytatódik a tanácskozás, erről azonban Demszky mellett már Eörsi Mátyás is hiányozni fog, mert a délutáni megbeszélés befejezése előtt elutazott.