Gyurcsány mégis pártelnök akar maradni?

2009.03.30. 19:55 Módosítva: 2009.03.30. 19:56
A leköszönő miniszterelnök lehet, hogy meg akarja tartani pártelnöki posztját. Az MSZP-frakció hétfő reggeli ülése után nem kizárt, hogy a kongresszuson megméretteti magát az elnöki posztért folyó versenyen. Ha nyer, az viszont könnyen Bajnai Gordon miniszterelnökségébe kerülhet.

Előadta Gyurcsány Ferenc a nagyhalált az MSZP reggeli frakcióülésén. Így kommentálták forrásaink, hogy a pártelnök a lemondása kapcsán azon kesergett: sem az elnökségtől, sem a megyei elnököktől nem kapott támogatást.

Gyurcsány egyébként mindezt kérdésre adta elő, miután a frakció nevében Gál Zoltán firtatta, miként is alakultak trónfosztásának körülményei. (Megjegyzendő: a frakció emlékezete szerint pár hónapja még Gál arról beszélt, hogy bár ő sokáig kiállt a miniszterelnök-pártelnök mellett, eljött az idő, amikor Gyurcsánynak mennie kell.)

Ráadásul az elnökség memóriájában az ragadt meg, hogy szombati ülésükön a pártelnök, önmagától állt ki a pástra, hogy nyitóbeszédében deklarálja: ennyi volt. Forrásink úgy emlékeznek, hogy Gyurcsány akkor megmondta: legjobb tudomása szerint Bokros Lajos, Horn Gyula volt pénzügyminisztere nem akarja magára venni a kormányzás terhét, következésképp belső ember jön, vagy a pártból, vagy a kormányból. Gyurcsány akkor két nevet lengetett be, Gráf József agrárminiszterét, illetve a gazdasági tárcát irányító Bajnai Gordonét.

Előbbi esetében, mint az ismert, Gyurcsány arra hivatkozott, szerencsétlen lenne, ha két erőközpont jönne létre a pártban, így amennyiben Gráf lesz a miniszterelnök-jelölt, a javára leköszön a pártelnökségről. Amennyiben viszont Bajnai aspirálhat sikerrel a kormány élére, ugyanezt kívánja tenni, mondván: senki ne higgye, hogy hatalomátmentési kísérletről van szó, s Bajnai nem több, mint elődje dróton rángatott bábúja.

A megyei elnökök délutáni ülésén már tényként hangzott el, hogy Gyurcsány felállt a pártelnöki székből, így nem menesztéséről tárgyaltak, pusztán arról döntöttek, hogy távozása ne Bajnai remélt megválasztása utánra csússzon, hanem a hétvégén összeülő kongresszus varrja el a lemondási szálat, és szemelje ki a párt elnökét.

A frakcióban viszont úgy értelmezték Gyurcsány szavait, hogy a megyei elnökök tették lapátra. (Ezen egyébként a megyei elnökök jól kiakadtak, és délután el is vonultak tanácskozni, hogy miként menedzseljék a lemondási ügyet, a döntés pedig a jelek szerint az ő kezükben van, hisz nagyrészt ők vezetik a kongresszusra egybesereglő megyei küldöttcsoportokat.)

Mindenesetre Gálon kívül többen sajnálták a „pártármányoknak áldozatul esett” Gyurcsányt, többek között Vojnik Mária egészségügyi államtitkár, Tukacs István képviselő, illetve Hiller István alelnök, aki szerint az nem megy, hogy győzelem esetén (2006-os országgyűlési választások) Gyurcsány a király, amikor pedig zord idők jönnek, akkor húzzon el.

És persze szólt a Gyurcsány lemondását először nyilvánosan követelő Suchman Tamás is, aki egyes orgánumok interpretációjában megkövette Gyurcsányt és a frakciót. Más értelmezésben az „elnézést kérek” összetétel pusztán egy bevezető szófordulat volt, abban viszont a többség biztos, hogy Suchman továbbra is fenntartja a véleményét.

Hogy mi volt Gyurcsány reggeli fellépésének célja, arról szórnak a vélemények. Egyesek szerint sikerrel érzett rá, hogy a frakció többségét maga mellé állíthatja, de nem a pártelnöki visszatérés motiválta, hanem a frakcióvezetőség megszerzése. (Ennek valószínűleg nincs sok alapja, ugyanis a képviselőcsoportot irányító Lendvai Ildikót csak a honatyák válthatnák le.)

Egy másik verzió arról beszél, hogy Gyurcsány a pártelnöki poszton kívánt megmaradni, ez azonban, vélik forrásaink, lehetetlen, miután ország-világ színe előtt közzétette, hogy nem akar első szocialista lenni. Azt azonban nem tartják kizártnak egyes informátoraink, hogy a kongresszuson újra rástartol az elnöki székre, igaz, immár nem egyszemélyes jelöltként.

gyurcs

Csakhogy, érvelnek mások, ezzel Bajnai legitimitását gyengítené, márpedig szombaton deklarálta, hogy ebben a futamban Bajnai a favoritja. Aki elbukhatna Gyurcsány pártelnöki törekvésein. Annál is inkább, mivel az Index úgy tudja, az SZDSZ megüzente a szocialistáknak: nem lehet belőle hülyét csinálni, miután a liberálisok nagy kínnal letuszkolták a saját torkukon Bajnait. Magyarán: a szabad demokraták nem támogatják a gazdasági minisztert, ha Gyurcsány visszajön.