Az ezerarcú Gyurcsány Ferenc húsz pillanata

2009.03.31. 21:10 Módosítva: 2009.03.31. 21:19
A távozó miniszterelnök rendkívül intim viszonyban volt az objektívvel. Ha találkoztak, a kormányfő nem mulasztott el egy kedves gesztust, egy mosolyt, egy beszédes pillantást ajándékozni neki.
14

Nem túlzás talán kijelenteni, hogy Gyurcsány Ferenc volt a legtöbbet és legszívesebben szereplő politikusunk a rendszerváltás óta. Amerre járt, fotóriporterek kísérték lépteit, a sajtósleppből természetesen az Index sem maradt ki: ha csak tehettük magunk is igyekeztünk a hosszúléptű kormányfő nyomába lépni.

Gyurcsány Ferenc búcsúztatásának újabb momentumaként hadd nyújtsunk át az olvasóknak egy szűkszavú válogatást a fiókunk mélyéből összesöpört fényképekből. Fogadják szeretettel archívumunk kedvenc képeit, melyeket - bizonyosak vagyunk benne - megszépít majd az emlékezet.

01
A kiszes, majd demiszes ifjú politikus legismertebb korai portréja a 80-as, 90-es évek fordulójáról. Eltökéltség és egyenesség sugárzik a fiatalemberről, akiről még kevesen - peldául Orbán Viktor - tudják, hogy sokra viszi.
01
Az Altusnál töltött évek után 2003 májusában bukkant fel újra a nagy nyilvánosság előtt, mint a miniszterelnök (Medgyessy Péter) stratégiai főtanácsadója.
01
A  Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetőjeként lakossági fórumokon edzette retorikai képességeit, itt éppen egy nagykátai találkozón osztja meg országjavító elképzeléseit a hallgatósággal 2003 decemberében
01
2004. szeptember 30.: Gyurcsány Ferenc kabinetátalakításra készül, miután kivette a kormányrudat Medgyeessy Péter kezéből.
01
Sokan egyszerűen csak rongylábkirálynak becézték. Itt éppen a 2004. októberi MSZP-kongresszuson ver egy kört Fred Astaire-re
01
Gyurcsány Ferenc párttársai egyben barátai is. Hiller Istvánnal 2004. október 23-án, a Nagy Imre-szobornál.
01
2005. március 15. Nemzeti ünnep. Ő volt az utolsó politikus, aki rá egy évre beszédet mondott a Nemzeti Múzeum lépcsőjén.
01
E 2005. áprilisi kép tanúsága szerint igen jó viszonyt ápolt Szili Katalinnal, az országgyűlés elnökével.
01
Négy évvel ezelőtti majális a városligetben. A nagypolitikai karrierjét gyerekminiszterként kezdő kormányfő mindig fokozott figyelemmel fordult a fiatalabb korosztályok felé.
01
Sosem álltak távol tőle a színpadi gesztusok. 2005. június 9. - egy csepeli fórumon gondterheltnek tűnt.
01
A némafilmsztár. A 2006 februári szocialista kongresszuson Nosferatut idézi.
01
King Gyurcsány. A 2006-os választási kampány legnagyobb politikai hirdetése az ő nevéhez fűződik.
01
Muzikalitását sem rejtette véka alá soha. A roma szavazók kedvéért fellépett a VIII. kerületben is.
01
Egy emlékezetes jelszó és a nők bálványa. A választási győzelmet rajongók körében ünnepelte.
01
Csak annyit mondunk: őszödi beszéd. A 2006 szeptemberi zavargások után a Rebisz menzáján keres egy kis nyugalmat és támogatást az űzöttvad-tekintetű kormányfő.
01
2007 tavaszára némiképp konszolidálódott a helyzet, egy józsefvárosi iskolalátogatáson már tréfás gesztusokat is megengedett magának Gyurcsány Ferenc.
01
A jelszavak embere értett a nemverbális kommunikációhoz is, mint ez a szoci választmányi gyűlésen készült fotó is tanúsítja.
01
2008 márciusában új mottó, de az arckifejezés maradt.
01
A tavalyi kongresszus laza csak kissé erőlködő testtartása új színt vitt a színpadi show-ba.
01
Búcsúzóul egy vidám életkép egy idősotthonban tett látogatásról. Maradjon meg mindannyiunk emlékezetében így, gondtalanul, ahogy tavaly még ismertük.

(Fotók - az első kettő kivételével - : Tóth-Szenesi Attila, Barakonyi Szabolcs, Huszti István)