Hibázott a rendőrség a Clark Ádám téri oszlatáskor

2009.04.01. 16:46
Szabálytalanul vett körbe és állított elő a rendőrség a kormány ellen tüntetők közül több tucatot tavaly április 11-én este Budapesten, a Clark Ádám téren. A Budai Központi Kerületi Bíróság jogerős végzéséről a tüntetéssorozat szervezője és egyik előállítottja, a Tomcat néven ismert Polgár Tamás számolt be honlapján. Mint írja, a több tucat demonstráló és hajnalig fogvatartott ember hamarosan jogi úton követel elégtételt, mint ahogyan azt más esetekben többen is sikeresen megtették. A rendőrség 2006 ősze óta több millió forintot fizetett ki a szabálytalan eljárások és rendőri túlkapások miatt.

Az ügyben a bíróság kirekesztette a bizonyítékok köréből a rendőri jelentéseket, mert azok egyfajta automatizmussal készültek, mindenkire ugyanazt az egyenszöveget tartalmazták. A bíróság azért sem vette figyelembe a rendőrség által készített jelentéseket, mert azokban az időpontok sem feleltek meg a valóságnak. A BKKB a végzés meghozatalához bizonyítékként vette figyelembe Polgár Tamás vallomását, a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalását, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának ide vonatkozó jelentését.

A BKKB megállapításában szerepel, hogy a rendőrség egy bejelentett tüntetésre igyekvő személyekkel szemben alkalmazott úgy kényszerintézkedést, hogy a demonstráció még meg sem kezdődött, továbbá még nem született meg a rendőrség tiltó határozata sem. A bíróság azt is megjegyzi, hogy a jogszerűtlenség mellett a rendőrség intézkedése még szakszerű sem volt, ugyanis a feloszlatásra felszólítás a térig nem hallatszott el.

A 2008. április 11-i tüntetéssorozat a Hollán Ernő utcában kezdődött, ahol a Tomcat által szervezett demonstráció résztvevői és ellentüntetők álltak egymással szemben. A blogger ezután a tömeget a Kossuth térre, onnan pedig a Szabadság térre hívta. Este a Tomcat által vezetett tömeg a Magyar Tudományos Akadémia elé vonult, majd onnan a Lánchídon keresztül a Clark Ádám térre.

Egész este összesen 58 embert állítottak elő az egyenruhások, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt. Köztük volt a megmozdulásokat szervező Tomcat is. Mivel szabálysértés miatt vitték be őket, így senkit sem vettek őrizetbe, azaz reggelre mindenki hazamehetett.

A tüntetéssorozat közben egyetlen incidens történt: a Szabadság téren néhány fiatal berohant a kordonon keresztül a szovjet emlékműhöz és ott szétdobálták a koszorúkat.