Kónya szerint Magyar méltatlan volt

2009.04.02. 13:56

Az Ellenzéki Kerekasztal megalakulásának huszadik évfordulójára elmlékeztek a rendszerváltó tárgyalások résztvevői a hét végén. Az eseményről az Index rövid videóanyagot készített, amelyből - aktualitása miatt - külön is közöltünk egy részt: ebben Magyar Bálint kritizálja Bokros Lajos miniszterelnök-jelölti szereplését, felelőtlennek minősítve a nemrég MDF-listavezetővé lett gazdaságpolitikust.

Az EKA-megemlékezés egyik résztvevője, Kónya Imre úgy véli, Magyar Bálint aktuálpolitikai célokra használta föl a különben nagyon jó hangulatban lezajlott emlékező beszélgetést, ezért az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkbe:

"Az Ellenzéki Kerekasztal húsz évvel ezelőtti létrejötte példamutató lehetne a politikai élet mai szereplői számára. Az akkor újonnan alakult szervezetek – az MDF, az SZDSZ, a Fidesz, és a többiek – akkor még képesek voltak az ország érdekében pártpolitikai szempontjaikat háttérbe szorítani. Sajnálatos módon mára ez megváltozott. Magyar Bálint, SZDSZ-es politikus – az akkori események egyik fontos szereplője – az évfordulóról szóló megemlékezést is aktuálpolitikai célokra használta. A megemlékezés keretében tartott kerekasztal-beszélgetés végén – amelynek én is egyik résztvevője voltam – az alkalomhoz méltatlan pártpolitikai nyilatkozatot tett, amelynek az Index teljes terjedelmében helyt adott. Mindez megerősíti, hogy az utóbbi évek egyre felelőtlenebb politizálásának tükrében az Ellenzéki Kerekasztal példája aktuálisabb, mint valaha.

Dr. Kónya Imre"