Lendvai Ildikó lesz az egyetlen jelölt

2009.04.02. 16:16 Módosítva: 2009.04.02. 16:28
Az MSZP választmányi ülésén eldőlt, hogy vasárnap Lendvai Ildikó indul egyedül a pártelnöki tisztségért. A többi jelölést kapó politikus visszalépett. A frakcióvezetést Lendvai Mesterházy Attilának adná át. Gyurcsány megkaphatja a párt alapítványát.

A megyei küldöttcsoportok vezetőinek csütörtök délutáni értekezletéig négy politikust, Kiss Pétert, Lendvai Ildikót, Mesterházy Attilát és Szekeres Imrét jelölték a párt elnökének. A három férfi azonban visszalépett a frakcióvezető javára, így a választmány áldásával Lendvai veszi kezébe a párt irányítását.

Azzal a feltétellel lesz Lendvai pártelnök, hogy meg kell erősítenie az MSZP egységét, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Kiss Péterrel és Szekeres Imrével szorosan együttműködve irányítja majd a pártot. Ők hárman egy új testületet alkotnak majd az MSZP élén, Szekeres és Kiss úgynevezett ügyvezetők lesznek. Mivel a választmány szerint a párt egész embert kíván, Lendvai leköszön a frakcióvezetőségről. Mesterházyt ajánlotta utódjául a képviselőknek.

A béketeremtés jegyében az új vezérkar Gyurcsányra is számít, mégpedig a Táncsics Mihályról elnevezett, mintegy félmilliárd forintból gazdálkodó pártalapítvány élén. A hivatalos cél, hogy a távozó pártelnök a baloldali ideológia frissítésén munkálkodhasson.

A megegyezéssel legalább időszakosan békét kötött egymással a pártban a hatalomért vetélkedő két csoport, amelyek lényegében Kiss Péter és Szekeres Imre körül alakultak. Lendvai ugyan inkább Kiss köréhez sorolható, de a mostani döntéssel Szekerest sem szorították ki a hatalomból.