Orbánnak is jó lett volna Surányi októberben

2009.04.02. 13:46 Módosítva: 2009.04.02. 14:35
Az SZDSZ vezetésének Surányi Györgyöt ajánlotta Orbán Viktor a tavaly őszi tárgyalásokon, Gyurcsány Ferenc utódjaként. Lengyel László a Magyar Narancsnak adott interjújában azt állította, hogy Surányi az októberi támogatásra hivatkozott a múlt héten a Fidesznél, de Orbán azzal hárított, hogy ősz óta sokat változott a világ.

A Fidesz hajlandó jóindulatú segítséget nyújtani, ha az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és Surányi Györgyöt javasolja miniszterelnöknek, mondta Orbán Viktor a tavaly őszi tárgyalásokon Fodor Gábornak. Ezt Lengyel László politológus állítja a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Lengyel szerint a tavaly őszi, költségvetési egyeztetéseket megelőző tárgyalássorozat idején hangzott el az ajánlat, amely arról tanúskodik, hogy októberben még Orbán Viktor is jó megoldásnak találta, hogy Gyurcsány Ferencet az MNB volt elnöke váltsa a miniszterelnöki székben.

Lengyel szerint a Fidesz-elnök azzal kecsegtette a szabad demokrata vezetőt, hogy ellenzéki szavazatokra ugyan nem számíthat, de jóindulatú semlegességre igen.

A politológus szerint Surányi György erre az őszi tárgyalásra alapozta elgondolását, hogy ha a lemondott Gyurcsány helyett most elvállalja a kormány irányítását, akkor továbbra is várhatja, hogy a Fidesz szüneteltetni fogja személyes támadásait.

Orbán Viktor a Surányival folytatott megbeszélésén azonban jelezte a pénzügyi szakembernek, hogy ezzel elkésett, október óta megváltozott a helyzet, és nem számíthat a beígért kíméletre.

A Surányit az egyetlen jó választásnak tekintő Lengyel szerint Orbán nagyot hibázott az elutasító magatartásával, mert „az országnak és neki is jobb lett volna, ha Surányi egy év alatt egy bizonyos szintig kezelni képes a válságot". A politológus szerint Orbán és ország hamarosan a saját bőrén is megtapasztalhatja majd, hogy baklövés volt a döntés.