Szabálytalan volt az MSZP-s tisztújítás?

2009.04.02. 12:16 Módosítva: 2009.04.02. 13:16
Puch László, Veres János és Varga László elnökségi tagságát veszélyeztetheti az a beadvány, amelyet egy MSZP-tag nyújtott be a párt március 21-i kongresszusának döntése ellen, értesült az Index. Két másik beadvány is készült, de ezek várhatóan nem változtatják meg a kongresszusi döntéseket.

A március 21-i MSZP-kongresszus három döntését is megtámadták párttagok az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságánál. A Hírszerző értesülése szerint ezek közül a legkomolyabb beadvány azt kifogásolja, hogy több tisztségviselő megválasztása nem volt szabályos.

Az MSZP alapszabályában ugyanis az szerepel, hogy párttisztségek elnyeréséhez a kongresszusi küldöttek felének plusz egynek az igen szavazata szükséges. A kongresszus illetékes bizottsága ezzel szemben március 21-én az érvényes szavazatok felét plusz egyet is elegendőnek tartott a döntéshez.

Az alapszabály szerint a kongresszusi bizottságoknak joguk van állásfoglalásokat meghozni, de ha az etikai bizottság úgy ítéli meg, hogy ezzel túlterjeszkedett a hatáskörén, akkor az több elnökségi tag helyét is érintheti. Az Index értesülése szerint a szavazatszámok alapján Puch László, Veres János és Varga László elnökségi tagsága lehet kérdéses.

Egy másik beadvány szerint a párt gazdasági működését ellenőrző Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság vezetését egy vitatható szavazattal vette át Tukacs István Keller Lászlótól. A vita arról szól, hogy a szavazólapon aláhúzás vagy áthúzás szerepel-e. Az Index úgy tudja, hogy ebben a kérdésben már született állásfoglalás, s ezt az ügyet nem bírálja felül az etikai bizottság.

A legkevésbé megalapozottnak a harmadik beadvány tekinthető. Ebben valaki azzal érvel, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnöki lemondásával érvénytelen az általa előterjesztett európai parlamenti választási lista, amelyet Göncz Kinga külügyminiszter vezet. Információink szerint ebben a kérdésben nem merül fel probléma, hiszen az EP-listára a jelölés joga az elnökséget és nem az elnököt illeti.

A beadványokkal kapcsolatban Nyakó István, a párt szóvivője azt mondta, hogy máskor is előfordult már, hogy kongresszus után egyesek jogorvoslati kérelmekkel fordultak az etikai bizottsághoz. "Ezek az ügyek mindig mnegnyugtatóan rendeződtek" - emlékeztetett. Szerinte ha most valakit nem elégítene ki az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság döntése, akkor a párt alapszabálya értelmében más fórumon is kereshet jogorvoslatot.