Szabó Máté a cigánybűnözésre figyelmeztet

2009.04.02. 17:48 Módosítva: 2009.04.03. 11:11
Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy interjúban arról beszélt, hogy figyelmeztetni kell a társadalmat a cigánybűnözésre. A Magyarországon élő cigányokat egy szinte törzsi csoportnak nevezte. Később közleményt adott ki, melyben elítélte a rasszizmust. Mohácsi Viktória EP-képviselő és a fővárosi cigány önkormányzat tiltakozott az ombudsman nyilatkozata ellen.

Szabó Máté szerint egy szerencsétlenül megfogalmazott cím miatt "eltérő keretbe" került a Figyelőnetnek adott interjúja, melyben az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként úgy fogalmazott: figyelmeztetni kell a társadalmat a "cigánybűnözésre".

Az ombudsman azt mondta, egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Szabó Máté szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott.

Az ombudsman az interjúban azt mondta, hogy ez a fajta bűnözés nem tekinthető csupán adatvédelmi és kisebbségi kérdésnek. Megjegyezte, az államnak van egy bűnmegelőző funkciója, és van az erőszakszervezet is. "Na most, ha van egy bűnmegelőző funkciónk, amit felvállalunk, akkor, ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni" - jelentette ki.

"Én nagyon örülök, amikor a kisebbségi biztos és az adatvédelmi biztos bilaterálisan meg akarják oldani a kérdést, de ezt a többségi biztos, azaz jómagam nélkül nem lehet. Mert a magyar társadalom többségének az az érdeke, hogy ha fenyegeti valamilyen specifikus bűnözői csoport, akkor arra hívják fel a figyelmét" - nyilatkozta a Figyelőnetnek Szabó Máté.

Az ombudsman úgy látja, vannak arra utaló tendenciák, hogy "szétesik az állam" Magyarországon, és a gazdasági válság miatt az egyéni, illetve a kollektív haszonszerzésre irányuló bűncselekmények elterjednek.

Közleményben próbál szépíteni

Szabó Máté csütörtök délután közleményt adott ki, melyben azt írta: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Hangsúlyozta, továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot".

"Egyes népcsoportok, kisebbségek kollektív bűnösségének újsütetű hangoztatása, az erre alapozott etnikumellenes erőszak egy olyan kort idéz, ami egyszer már katasztrófába sodorta Európát" - emlékeztetett közleményében az ombudsman. Ezért "kifejezetten károsnak tartja" azt a "sajnálatosan terjedő érvelést", amely a gazdasági válságból fakadó gondokat egy "kollektív bűnbak", ezúttal a cigányság nyakába akarja varrni.

Az országgyűlési biztos szerint a válságnak nem okozója a roma társadalom, hanem "a legsúlyosabban elszenvedője", és nem etnikai, hanem "szegénység-problémáról" van szó.

"Az ombudsman meggyőződése és célja az állampolgári jogok humanista szemléletű értelmezése. Ez eleve kizárja, hogy születése, neme, etnikuma, vallási meggyőződése stb. alapján különbséget tegyen ember és ember, vagy emberek csoportjai között - sugalljon akár ezzel ellentétes szellemiséget egy interjú szerencsétlenül megfogalmazott címe" - zárta közleményét Szabó Máté.

A TASZ szerint Szabó megsértette az alkotmányt

Mohácsi Viktória EP-képviselő nyílt levélben fogalmazta meg aggályait Szabó Máté nyilatkozatáról. Az ombudsman kijelentéseit részletesen kommentálta, vitába szállt állításaival, és érvelt azokkal szemben. Arra próbálja például felhívni Szabó Máté figyelmét, hogy a kisebbségi törvény és az alkotmány tudomásul veszi a cigányok létezését, kollektív jogait.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a biztos úr nem állt semmilyen tudatmódosító szer vagy szerek befolyása alatt" - írta csütörtök délutáni közleményében Makai István. A fővárosi cigány önkormányzat elnöke megdöbbent az ombudsman nyilatkozatán, és szeretné megtudni például azt, hogy az ombudsman tudása elegendő-e a hivatal vezetésére, hogy ki utasította ennek a nyilatkozatnak a megtételére, illetve, hogy vajon meddig marad a hivatal élén.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az országgyűlési biztos megsértette az alkotmányt és nem alkalmas arra, hogy az alaptörvényben foglalt feladatait ellássa. Azt írták, az emberi jogok védelmének egyik legfontosabb szereplője nem engedheti meg magának, hogy a romákra vonatkozó ilyen kijelentéseket tegyen.