A civilek szerint Szabó Máté alkalmatlan

2009.04.03. 16:52
Nem hagyták szó nélkül jogvédő civil szervezetek Szabó Máté interjúját, amelyben az állampolgári jogok biztosa arról beszélt, hogy a társadalmat figyelmeztetni kell a „cigánybűnözésre”. Kijelentéseit alkotmánysértőnek tartják, és úgy vélik, tisztségét a továbbiakban nem töltheti be hitelesen.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kijelentései, amelyek arra mutatnak, hogy kapcsolatot feltételez az etnikai hovatartozás és a bűnözés között, nem egyeztethetők össze a Magyar Köztársaság Alkotmányában megfogalmazott diszkrimináció-tilalommal, kirekesztők és sértik a cigánysághoz tartozók méltóságát, olvasható a Magyar Helsinki Bizottság pénteki közleményében.

A Roma polgárjogi Alapítvány, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közös közleményében azt írják, hogy bár Szabó Máté később közleményt adott ki, melyben az interjú címét teszi felelőssé a félreértésért, szerintük azonban a kijelentések önmagukban értelmezhetők és értelmezendők.

Többé nem hiteles

Hangsúlyozzák, hogy az ombudsman állításait nem vonta vissza továbbra sem, ami azt jelenti, hogy azokat érvényesnek tartja. A közleményt jegyző jogvédő szervezetek ezért úgy vélik, Szabó Máté a továbbiakban nem töltheti be hitelesen tisztségét.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hasonló álláspontot fogalmazott meg, szerintük aki ilyeneket mond, nem alkalmas arra, hogy az alkotmányban foglalt feladatait ellássa. Ezért arra szólítják fel az ombudsmant, hogy nyilatkozatban vonja vissza az állításait és tegye nyilvánvalóvá, hogy amit az interjúban mondott, elfogadhatatlan.

A TASZ szerint a romák emberi méltóságának semmibe vétele, a kirekesztő és megalázó állítások megfogalmazása alkotmánysértő. Azt írják, hogy a később kiadott közlemény, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy a romák egyenrangú állampolgárok, akik a kirekesztettség és az előítéletek legnagyobb áldozatai, nem teszi semmissé Szabó Máté kijelentéseit.

Szabó Máté a „cigánybűnözésre" figyelmeztetett

A civilek Szabó Máté Figyelőnetnek adott interjújára reagáltak, melyben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt mondta, hogy figyelmeztetni kell a társadalmat a „cigánybűnözésre". Arról beszélt, hogy „kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja", szerinte ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott.

Megjegyezte, az államnak van bűnmegelőző funkciója, és van az erőszakszervezet is. "Na most, ha van egy bűnmegelőző funkciónk, amit felvállalunk, akkor, ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni."

"Én nagyon örülök, amikor a kisebbségi biztos és az adatvédelmi biztos bilaterálisan meg akarják oldani a kérdést, de ezt a többségi biztos, azaz jómagam nélkül nem lehet. Mert a magyar társadalom többségének az az érdeke, hogy ha fenyegeti valamilyen specifikus bűnözői csoport, akkor arra hívják fel a figyelmét" – folytatta az ombudsman.

Mohácsi Viktória vitába szállt

Mohácsi Viktória EP-képviselő csütörtökön nyílt levélben fogalmazta meg aggályait Szabó Máté nyilatkozatáról. Az ombudsman kijelentéseit részletesen kommentálta, vitába szállt állításaival, és érvelt azokkal szemben. Arra próbálja például felhívni Szabó Máté figyelmét, hogy a kisebbségi törvény és az alkotmány tudomásul veszi a cigányok létezését, kollektív jogait.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a biztos úr nem állt semmilyen tudatmódosító szer vagy szerek befolyása alatt" - írta csütörtöki közleményében Makai István. A fővárosi cigány önkormányzat elnöke megdöbbent az ombudsman nyilatkozatán, és szeretné megtudni például azt, hogy az ombudsman tudása elegendő-e a hivatal vezetésére, hogy ki utasította ennek a nyilatkozatnak a megtételére, illetve, hogy vajon meddig marad a hivatal élén.