A héten postázzák az ajánlószelvényeket

2009.04.06. 07:39
Ezen a héten kézbesítik több mint 8 millió választópolgárnak a június 7-i európai parlamenti (EP) választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt.

A választóknak április 6-10. között kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést és az ajánlószelvényt. Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, egyéb technikai adatokat, a szavazás helyét és idejét, és a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

A névjegyzéket április 8-tól 15-ig kell közszemlére tenni. Ha valakit kihagytak, vagy jogosulatlanul vettek fel, ez ellen kifogást lehet benyújtani.

A június 7-i választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesített uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt kérik. A 2004-es EP-választáson már volt 1500 ilyen polgár, akit értesítettek arról, hogy szerepel a névjegyzékben. A mostani választásra további 105 ezer uniós polgárt tájékoztattak arról, hogy szavazhatnak június 7-én Magyarországon. Ők április 30-ig kérhetik névjegyzékbe vételüket.

Az uniós országok választási szervei május 10-20. között kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáruk mely országban kérte névjegyzékbe vételét, ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből. Így akadályozzák meg, hogy valaki két helyen szavazzon.

A jegyzőtől lehet igazolást kérni

Akik a külképviseleteken kívánnak szavazni, azok személyesen vagy meghatalmazott útján május 22-ig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Ez ajánlott levélben is kérhető úgy, hogy a legkésőbb május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába.

Azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, de élni kívánnak a szavazás jogával, a választás előtti péntekig - azaz június 5-én 16 óráig - kérhetik a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől az igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján. Ajánlott levélben pedig úgy kell kérni az igazolást, hogy az a legkésőbb június 2-ig megérkezzen az illetékes választási irodához.

A választópolgárok az értesítőszelvénnyel együtt kapják meg az ajánlószelvényt.

Húszezer érvényes aláírást kell összegyűjteni

A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. Az ajánlószelvények gyűjtését megelőzően nyilvántartásba kell vetetniük magukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB) és az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük az ajánlószelvények gyűjtését. A törvény tiltja, hogy a pártok másolatokat készítsenek az összegyűjtött ajánlószelvényekről.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos 2002-es ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ajánlást csak a jelölttől, illetve a jelölő szervezettől származó meghatalmazással rendelkező személy gyűjthet.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az OVB-hez, és addig jelenthetik be a listákat. A listák 66 nevet tartalmazhatnak, ebből 22 kerül fel a szavazólapra (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe), amely az egész országban egységes lesz. A benyújtott ajánlószelvények érvényességét az Országos Választási Iroda állapítja meg 3 napos határidővel.