Az OKM tart a HÖOK-tól

2009.04.06. 15:15
Az oktatási tárcánál tudták, hogy neccesek a HÖOK alapítványának elszámolásai, de nem akartak ujjat húzni a diákszervezettel. Ezért csak szőr mentén vizsgálódtak, nem álltak ki az anomáliákat elsőként jelentő főigazgató mellett, és a kételyeik ellenére ismét a HÖOK-kal működnek együtt.

Az Oktatási Minisztérium 2005-ben indította el a hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók tanulmányait segítő Katapult Mentorprogamot, melynek lebonyolítója a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) a Hallgatókért Alapítvány (HHA) volt. Idén februárban azonban kitört a botrány: a mentorprogram időközben leváltott vezetője, Nagy Attila a programot a minisztérium részéről kordináló Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetőjét korrupcióval vádolta meg.

Borovszky Tímea főigazgató és néhány kollegája ellen kiterjedt sajtókampány indult, ám hamar kiderült, hogy valójában a történet épp fordítva igaz. A főigazgatóság már 2008. júliusában jelezte a minisztérium vezetése felé, hogy a HHA elszámolásai körül gondok vannak: a pénzügyek és a teljesítések sem mindig stimmelnek.

Egy az Index birtokába jutott, belső használatú feljegyzésben tavaly októberben Kajtárné Botár Borbála politikai főtanácsadó arról tájékoztatta Hiller István minisztert, hogy Borovszky "valós és tárgyszerű" beszámolót adott a mentorprogramnál történtekről. Azt is javasolta, hogy a minisztérium indítson belső vizsgálatot, és vegye fontolóra a program áthelyezését a tárca Educatio Kht-nevű háttérszervéhez, ám mindeközben politikailag mérlegelje a HÖOK várható ellenállását. Az iraton a miniszter jóváhagyása és szignója is olvasható.

Hogy milyen vizsgálatra gondoltak, azt nehéz megmondani, mert ekkor már egy hónapja zajlott az Ellenőrzési Főosztály által indított revízió. A minisztérium tájékoztatása szerint a szakmai és a belső ellenőrzési felülvizsgálat is tárt fel hiányosságokat, amelyek "belső intézkedésekkel rendezhetők". Nem vizsgálták viszont az Index már hivatkozott cikkében említett összeférhetetlenséget a HHA vezetője és alvállalkozóként, pályázat nélkül bevont cégei okán.

A minisztérium annak ellenére döntött úgy, hogy a programot idén is a HÖOK-kal karöltve folytatja, hogy a Katapult kétes elszámolásait a HHA-nak csak a vizsgálatok lezárultát követően sikerült rendezni. Borovszky Tímea az Indexnek azt mondta, már bánja, hogy felső nyomásra november végén aláírta az alapítvány végső beszámolóját. Szerinte ugyanis azt már akkor el kellett volna utasítani, mert a hiányokat a HHA-nál csak jóval a határidők után pótolták.

Az Index szerette volna megtudni, hogy milyen politikai szempontokat mérlegelt a tárca a HÖOK-kal kapcsolatban (valószínűleg el akarták kerülni a minisztérium épülete előtti diáktüntetések negatív sajtóvisszhangját). Arra is kiváncsiak voltunk, hogy a politikai megfontolás mennyiben befolyásolta az ellenőrzés szigorúságát és végeredményét, de ezekre a kérdésekre a sajtóiroda válasza nem tért ki.

Mindezek fényében mindenesetre különösen meglepő, hogy a minisztérium a botrány kitörésekor nem állt ki egyértelműen Borovszky mellett, sőt, egy másik, meglehetősen abszurd vád alapján zajló rendőrségi vizsgálat végéig felfüggesztette az állásából.