Szabados Ákos lemondott MSZP-s mandátumáról

2009.04.06. 11:19 Módosítva: 2009.04.06. 13:44
Lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról hétfőn Szabados Ákos (MSZP), Pesterzsébet polgármestere, aki a budapesti területi listáról jutott a parlamentbe. Az Index információi szerint Szabados túlterhelte magát a polgármesterséggel és az országgyűlési képviselőséggel járó feladatokkal, de nem kizárt, hogy politikai jövőjét is mérlegelte, amikor megvált a parlamenti széktől.

Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke az MTI-nek megerősítette a hírt. Az MSZP budapesti párttanácsa holnap dönt arról, ki vegye át Szabados Ákos képviselői székét az országgyűlésben.

Szabados Ákos
Szabados Ákos

Szabados Ákos lemondásának pontos oka nem ismert. A képviselőt kerestük mobilján, de az ki volt kapcsolva. Érdeklődtünk a pesterzsébeti polgármesteri hivatalban is, de ott azt mondták, a polgármester szabadságon van, miután gyermeke született.

Az Index információi szerint Szabados azért mondott le, mert túlterhelte magát a polgármesterséggel és az országgyűlési képviselőséggel járó feladatokkal.

Elképzelhető, hogy politikai jövőjétis mérlegelte. Azok az MSZP-s politikusok, akik egyszerre ünek az országgyűlésben és valamelyik polgármesteri székben, most nyilván válaszút elé érkeztek, hiszen kísértetiesen emlékeztet a helyzet a 2006-os önkormányzati választások előtti időszakra.

Akkor Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kipattanása után egymás után születtek az úgynevezett "Gyurcsány-árvák", ami a pártzsargonban azt jelentette, hogy számos balos politikus az egyre rosszabb megítélés alá eső kormányzati politika miatt bukta el városvezetői, önkormányzati pozícióját.

Most nem az őszödi beszéd, hanem a tervezett 600 milliárd forintos megszortítás miatt gondolják többen úgy, hogy ha eséllyel szeretnék megőrizni önkormányzati pozícióikat, hátrébb kell lépniük a parlamenti politizálástól.

A 49 éves Szabados Ákos a 2006. évi országgyűlési választásokon a budapesti területi listán szerzett mandátumot, és az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja volt.

Tagja a Magyar Szocialista Párt XX. kerületi elnökségének és a budapesti elnökségnek is. 1994-ben került be Pesterzsébeten a képviselő-testületbe, 1995-ben alpolgármester lett. Az 1998. október 18-i önkormányzati választásokon MSZP-SZDSZ támogatással a XX. kerület polgármesterévé választották.

A 2002. áprilisi országgyűlési választásokon bejutott a parlamentbe. 2002. október 20-tól Pesterzsébeten ismét megválasztották polgármesternek.