Szigetvári Viktor lehet Bajnai kabinetfőnöke

2009.04.06. 08:53 Módosítva: 2009.04.06. 09:34
Bajnai Gordon kormányfővé választása esetén Szigetvári Viktor az MSZP egykori kampányguruja, Gyurcsány Ferenc tanácsadója lehet a miniszterelnök kabinetfőnöke, értesült az Index. Bár Szigetvári 2006-ban szakított az MSZP-vel, stratégiai tanácsadó cége folyamatosan visszadolgozott a pártnak, és Bajnainak is adott tanácsokat.

Az Index értesülései szerint Szigetvári Viktor lesz a miniszterelnök kabinetfőnöke, amennyiben április 14-én az országgyűlés megszavazza Bajnai Gordon kormányfői kinevezését. Szigetvári Viktor értesülésünket nem kívánta kommentálni, az MTI-nek viszont cikkünk megjelenése után megerősítette a hírt.

A most 31 éves Szigetvári Viktor 2001-ben kezdte pályáját az MSZP-ben, amikor Baja Ferenc mellett dolgozott a párt választási kampányán. Részt vett az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány megalapításában, majd Gyurcsány Ferenc munkatársaként Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója lett.

2003 nyarától a Gyurcsány által vezetett Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium miniszteri titkárságvezetője, augusztustól sajtófőnöke volt. 2004 júniusában Medgyessy Péter kommunikációs vezetőjévé és a kormányzati hirdetések kezelőjévé nevezték ki, a Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának helyettes államtitkáraként.

Szigetvári Viktor
Szigetvári Viktor

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása után ugyanezt a posztot töltötte be 2005 májusáig. Utána 2006 végéig Szigetvári irányította az MSZP kampányát a parlamenti, majd pedig az önkormányzati választásokon. Az MSZP egykori kampányigazgatója 2006 őszén közös megegyezéssel távozott, miután összekülönbözött a miniszterelnök környezetével, és a Kormányzati Kommunikációs Központot államtitkárként felügyelő Gál J. Zoltánnal

Szigetvárinak nem tetszettek a kormányzati struktúra akkori átalakításáról szóló tervek sem. Ő a miniszterelnök nyilvános szerepléseinek és az MSZP-vel kapcsolatos megnyilatkozásainak koordinálását fogta volna egy kézbe, a kormányzati döntések tartalmi előkészítését pedig a leendő kabinetfőnökre bízták volna.

2006 végén végül a Kormányzati Kommunikációs Központ, a miniszterelnök sajtóirodája és a kormányszóvivő egyes feladatainak összevonásával ismét létrehozták a korábban takarékossági okokból megszüntett kabinetfőnöki posztot, amelyet 2007. március 19-től Gál J. Zoltán kapott meg. Feladata a kormányzati tevékenység politikai, stratégiai, elemző és kommunikációs tevékenységének összefogása és a reformok koordinálása volt.

A kommunikációs szakember 2007 tavaszán alapította meg a Szigetvári és Társai Kommunikációs Vállalatot Levendel Ádámmal, a Szonda Ipsos vezetőjével és Sterk Péterrel a Szonda Ipsos vezérigazgatóval együtt. A magáncég ezután is folyamatosan visszadolgozott az MSZP-nek: Szigetvári a vizitdíj és a tandíj elleni népszavazás kampányában is tanácsokat adott az MSZP-nek, együttműködött (állítólag ingyen) Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökével, Ficsor Ádámmal, és a párt a most közelgő európai parlamenti választásra is igénybe veszi a segítségét.

A cég honlapjának mottója szerint "A kommunikáció a dolgok néven nevezésének művészete". A cég referenciái között található a Honvédelmi Minisztérium egyes beszerzéseinek kommunikációja, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a korábban a közösségi közlekedés reformján dolgozó Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Digitális Átállásért Felelős Kormánybiztos Hivatala is. A cég emellett dolgozott a magas kamatokkal hiteleket kínáló Providentnek, a MÁV Cargo privatizációs kommunikációján, adott tanácsokat a Magyar Villamos Műveknek, és a Somody Imre által alapított, lombikbébi programot folytató Ciris Nemzetközi Reprodukációs Intézetnek is.

Külön érdekesség, hogy Szigetvári cége nemcsak Makó önkormányzatának és Buzás Péter polgármesternek, MSZP-s országgyűlési képvislőnek adott tanácsokat, de a fideszes Lázár Jánosnak, Hódmezővásárhely polgármesterének is. Szigetvári ezzel kapcsolatban az Origónak azt mondta: hangsúlyozottan nem politikai tanácsokat ad Lázárnak, ezt nem is teheti meg, hiszen az MSZP-nek dolgozik. Szigetvári közlése szerint maga Lázár János és a hódmezővásárhelyi kórház igazgatója kérte fel az együttműködésre 2007 őszén, hogy segítse az Egészséges Vásárhely nevű programot.

A cég több külföldi kampányban is dolgozott. 2007 augusztusától egy éven át a román szociáldemokraták alkalmazták tanácsadóként a Vállalatot, és az RMDSZ-nek is dolgoztak. Legutóbb amerikai és izraeli tanácsadókkal együtt a román Nemzeti Liberális Párt kampányában vettek részt, amely végül a harmadik helyezést érte el a választásokon.

A kancellária megbíztásait vizsgáló Magyar Nemzet legutóbb arról írt, hogy a Szigetvári és Társai Kommunikációs Kft. 2 millió forintért egy hatvanoldalas tanulmányt készített a Dél-alföldi régió demográfiai és szociográfiai helyzetéről. A megbízást nem pályázati úton nyerték el, mivel a kétmilliós összeg ezt nem tette szükségessé.