Draskovics és Szilvásy: persona non grata

2009.04.07. 18:30 Módosítva: 2009.04.07. 20:02
Vélhetően fél tucat miniszter újrázhat a Bajnai-kormányban, három tárca élére várnak külsős szakembert a szocialisták, több MSZP-s nagyágyú sorsa pedig függőben van. Az új kabinet felállása előtt számos verzió kering a kormányzati struktúra lehetséges átformálásáról, de információink szerint az összevonásokat és fúziókat nem támogatná a szocialista vezérkar, mivel azok megbénítanák az apparátust és így a válságkezelést.

Levelet írt a Fidesz, a KDNP és az MDF elnökének Bajnai Gordon, és arra kérte őket, hogy had fejtse ki előttük a programját, hiszen Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, minél előbb hozzá kell fogni a válságkezeléshez, amihez a lehető legszélesebb társadalmi konszenzus szükséges.

Szépen, sorban

Hogy miképp reagál erre a három párt, az kérdéses, vélhetően majd akkor mondanak bármit érdemben (egyelőre a Fidesz simán elzárkózott a konzultációtól), ha készre csiszolják a kormányprogramot, és feláll az új kabinet. Aminek előjátékaként most sorra egyeztet Bajnai Gordon a jelenlegi miniszterekkel: kedden összesen hét-hét miniszterrel és államtitkárral beszélt a tárcák jelenlegi állapotáról és sorsukról.

A keddet Kiss Péter kancellárminiszterrel kezdte, majd jött Veres János pénzügyminiszter, a szociális tárcát vezető Szűcs Erika, őt követi Hiller István oktatás, Molnár Csaba infrastrukturális, Székely Tamás egészségügyi miniszter, a sort pedig Szekeres Imre honvédelmi miniszter zárja.

Nem akarnak bolygatni

Hogy a jelenlegi tárcavezetők közül ki viszi tovább a területét, az egyelőre nyitott kérdés. Az Index információi szerint Gráf József agrárminiszter megállapodott az újrázásról Bajnai Gordonnal.

Az is többé-kevésbé biztosnak tűnik, hogy Molnárnak sem kell felállnia a székéből. Az ő esetében különben egész vad hírek is keringtek: az egyik arról szólt, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt összevonják a két gazdasági tárca egyikével, és egyfajta csúcsminisztériumként üzemel majd Bajnai alatt.

Forrásaink zöme azonban légből kapottnak minősítette a felvetést, mondván: két eltérő típusú szervezet összevonása hónapokra bénítaná meg az apparátust, ami pedig akadályozná a gyors és hatékony válságkezelést. Nem véletlen, hogy az MSZP vezérkara azon az állásponton van, hogy a lehető legkevésbé kell megbolygatni a kormányzati struktúrát.

Menni vagy maradni?

Ami persze azért változhat. Az egyik fő kérdés a kancellária további sorsa, azé a szervezeté, amely menedzselné a Bajnai-programot. Az Index úgy tudja, hogy Kiss Péter jelenleg emészti, menjen-e vagy maradjon, mindenesetre a döntés az övé.

Pillanatnyi kormányállás

Miniszterelnök: Gyurcsány Ferenc, utódja Bajnai Gordon
Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Kiss Péter maradhat, ha akar. Ha nem, a hivatal államtitkársággá épülhet le
Egészségügyi miniszter: Székely Tamás marad
Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Gráf József marad
Honvédelmi miniszter: Szekeres Imre, inkább marad, mint megy
Igazságügyi és rendészeti miniszter: Draskovics Tibor valószínűleg távozik, utódja még nem ismert
Környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Szabó Imre marad
Közlekedési, hírközlései és energiaügyi miniszter: Molnár Csaba valószínűleg marad
Kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter: Molnár Károly, a poszt sorsa is bizonytalan
Külügyminiszter: Göncz Kinga, biztosan távozik, az MSZP EP-listavezetője
Nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter: Bajnai Gordon kormányfő lesz, utódja külsős szakember
Oktatási és kulturális miniszter: Hiller István, aki elvileg maradhatna, de túl emblematikus figurája pártjának
Önkormányzati miniszter: Gyenesei István, aki szívesen maradna
Pénzügyminiszter: Veres János megy, Oszkó Péter váltja
Szociális és munkaügyi miniszter: Szűcs Erika távozik, külső szakember váltja
Titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter: Szilvásy György valószínűleg távozik, az SZDSZ nem támogatja

Ha esetleg nem kívánja folytatni, akkor egyes forgatókönyvek szerint a Miniszterelnöki Hivatal egyfajta államtitkárságként működne tovább, azaz egy tárca nélküli miniszter állna az élén, de valódi közvetlen főnöke maga Bajnai lenne (ez egyébként nem jelentené a rendszer felforgatását, a MEH állománya és belső szisztémája ugyanis valószínűleg nem sérülne.)

Draskovics, Szilvásy: persona non grata?

Még egy esetleges strukturális átrendezésről pletykálnak: újra egyesítenék a belügyi tárcát, azaz összeolvasztanák az önkormányzati és az igazságügyi minisztériumot. Hogy létrejön-e a fúzió, az több mint kérdéses, annyi biztos, hogy Gyenesei István szívesen vinné tovább az önkormányzatokat, Draskovics Tibornak pedig valószínűleg búcsút kell intenie az igazságügynek. Hogy miért? Egyrészt a tervezett program kodifikációs levezényléséhez Bajnainak egy bizalmi szakemberre van szüksége, másrészt az SZDSZ úgy érzi: a Gyurcsány-kormányba beleégett Draskovics nem kívánatos személy az új kabinetben.

Egyébként a szocialistákkal szövetségben kormányozni készülő szabad demokraták ugyanezt gondolják Szilvásy György titokminiszterről, akinek a dolgok jelenlegi állása szerint szintén fel kell állnia bársonyszékéből.

Újak: egyedül Oszkó tűnik biztosnak

A másik három bizalmi tárcának minősülő minisztériumról a pénzügyről tudható biztosan, hogy új gazdája lesz, Oszkó Péter, a Deloitte Hungary vezetője.

A Bajnai előrelépésével főember nélkül maradt gazdasági tárcát szocialista várakozások szerint szintén egy külsős szakember veszi át, és vélhetően ez a sors vár a munkaügyi és szociális minisztériumra is. Hogy kik lesznek az új emberek, az egyelőre nem tudható.

A többi négy tárca, környezetvédelem, egészségügy, oktatásügy, hadügy közül az első kettő esetében forrásaink nem valószínűsítenek személyi változást. A formális logika szerint az utóbbi kettőnél sem hat semmi komoly a váltás irányába, a politikai logika szerint igen.

Egyrészt Szekeres és Hiller személyével nehezen adható el a szakértői kormány imázsa: Hillert ugyanis évekig Gyurcsány pártbéli helytartójaként és az MSZP ideológusaként könyvelték el, Szekerest pedig lendvai Ildikó, az MSZP új elnöke beemelte a pártot irányít ügyvezetői trojkába. Maradásukat illetően igazán akkor kerülhetnek mindketten nehezen magyarázható helyzetbe, ha esetleg a szintén pártügyvezetővé avanzsált Kiss Péter nem megy be a kabinetbe, mondván ő a balos pártszellemet képviseli.