Horn módosítaná Bajnai programját

2009.04.08. 15:01 Módosítva: 2009.04.08. 15:49
Váratlan fordulat állt be az SZDSZ politikájában, legalábbis Horn Gábor, a párt ügyvivője az SZDSZ-re eddig nem jellemző módon jövedelemátcsoportosító intézkedéseket sürgertett. Hasonló javaslatok eddig az MSZP balszéléről érkeztek csak, Bajnai értesüléseink szerint megdöbbent.

"A szociális ellehetetlenedés kezelése szempontjából" módosítani kell a Bajnai-programon, jelentette ki a Napkelte műsorában Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Mint mondta, "ezt a vitát most nem az MSZP-vel kell lefolytatniuk szerencsére, hanem egy miniszterelnök-jelölttel". Hasonló követeléseket fogalmazott meg az MSZP balszárnya, és Lendvai Ildikó, a szocialisták új elnöke is beszélt erről kedden.

Bár Horn azt mondta, a kérdésben nincs vita köztük az MSZP-vel, a Napkeltében mégis úgy folytatta, hogy szerinte a kérdésben egyetértés van köztük Bajnaival, és "ha az MSZP el tud ebbe az irányba lépni, akkor akár fél éven belül lehet a legrosszabb helyzetben lévőknek segíteni".

10

Újságírók kérdéseire válaszolva közölte, hogy nem tért vissza a bizalmuk az MSZP-t illetően, ha erről lenne szó, akkor koalícióra léptek volna a szocialista párttal. Bizalmuk abban van, hogy egy "Bajnai-féle szakértői kormány" a válságot jobban tudja kezelni, mint egy általuk ismeretlen programmal rendelkező, körülbelül fél év múlva hivatalba lépő kormány.

Bajnai környezetéből számrazó értesüléseink szerint szó sincs róla, hogy Bajnai és az SZDSZ között egyetértés lenne a kérdésben. Mi több, forrásaink szerint Horn nyilatkozata pont az ellentétje annak, amiről az eddigi tárgyalásokon szó volt. Bajnai első sajtótájékoztatóján már megfogalmazta, hogy mindenkinek fájni fog, és ezt annyiban komolyan is gondolta, hogy most a válságkezelés miatt általános megszorításokra, nem pedig jövedelem-újraelosztásra van szükség.