Sólyom megrótta a cigányozó Szabó Mátét

2009.04.08. 16:12
Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat, szögezte le Sólyom László köztársasági elnök szerdán, amikor hivatalában fogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.

A találkozón az államfő - a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint - arra is felhívta Szabó Máté figyelmét, hogy csak a másik három - az általános ombudsmannal egyenrangú - országgyűlési biztossal együttműködve hatékony a jogvédelem.

A tájékoztatás szerint Sólyom László kifejtette az ombudsmannak, hogy "megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat", de reményét fejezte ki, hogy a biztos jogvédő tevékenysége megerősíti a munkája iránti bizalmat.

Szabó Máté hivatala a köztársasági elnök szavaira reagálva közölte: a megbeszélést Szabó Máté ombudsman megszívlelendőnek és tanulságosnak tekinti.

A köztársasági elnök azt követően kezdeményezett találkozót az állampolgári jogok országgyűlési biztosával, hogy az ombudsman a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből „kirajzolódott a kimondhatatlan: a »cigánybűnözés« profilja”. Az ombudsman „cigánybűnözéssel” kapcsolatban tett kijelentése miatt tucatnyi civil és jogvédő szervezet tiltakozott, s többen lemondásra is felszólították.

Szabó Máté az interjú megjelenése után visszavonta „cigánybűnözésről” szóló kijelentéseit, de kijelentette: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.
A szerdai találkozó után kiadott tájékoztatás szerint a köztársasági elnök értékelte, hogy az általános ombudsman fontos kérdésekben indított vizsgálatot, és megállapításai sok visszásságot tártak fel.