Szűcs Erika 4 milliárdot von el az oktatástól

2009.04.09. 08:20
Négymilliárd forintot zárolt a közoktatásra fordítandó összegekből Szűcs Erika szociális miniszter - tudta meg a Magyar Nemzet. Ezzel veszélybe kerül az Arany János szakiskolai program és a Nemzeti tehetségprogram, leállnak a szakképzési fejlesztések, de kérdésessé válik az idei érettségi vizsgák biztonságos lebonyolítása is.

A szociális tárca a válságra hivatkozva 4 milliárd forintot vett zár alá a Munkaerőpiaci Alap képzési részéből, írja a Magyar Nemzet. Ebből 1,5 milliárdot a regionális szakképzési fejlesztésektől, 1,2 milliárdot főként az érettségik megszervezéséből, a kompetenciamérésekből, az Arany János szakiskolai programból, 1,3 milliárdot pedig a Nemzeti tehetség programra szánt pénzből vont el.

15

A szocialisták korábban kivették Hiller István oktatási miniszter kezéből a szakképzés és a felnőttképzés finanszírozását, az ezt kezelő szociális miniszter pedig ezen a területen kezdte meg a kiadások megnyirbálását - olvasható a cikkben. A múlt év végi válságbüdzsé 40 milliárdot vont el a szférától - emlékeztet a lap.

A zárolással ellehetetlenített programok közül egyik sem lenne halasztható. A szakképzés reformja évek óta késik, egyes szakmákban óriási a szakemberhiány. A Nemzeti tehetségprogramban a kormány korábban azt tervezte, hogy 20 ezerről 50 ezer főre emeli a résztvevők számát, a felsőoktatásban pedig 20 ezer diák kap plusz ösztöndíjat. Az Arany János szakiskolai program a hátrányos helyzetű, jelentős részben roma családok gyermekeinek szakmához jutását segítené, akiknek felemelkedése a tanulás nélkül elképzelhetetlen.