Veres János kormánytag marad?

2009.04.10. 08:20
Bár a korábbi hírek szerint az SZDSZ Veres és Draskovics távozását is feltételéül szabta Bajnai Gordon támogatásának, a Magyar Nemzet és a Népszabadság értesülései szerint mindketten miniszterek maradhatnak. Oszkó Péter állítólag még húzódozik a pénzügyminiszterségtől.

Nincs még kormánylista, de már formálódik az új kormány struktúrája és személyi összetétele, írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság is. Utóbbi szerint egyedül az tűnik biztosnak, hogy Oszkó Péter, a Deloitte Zrt. igazgatója, a Reformszövetség programírója lesz a pénzügyminiszter. A Magyar Nemzet ugyanakkor úgy tudja, hogy bár Oszkóra az SZDSZ és az MSZP is áldását adta, maga a jelölt még ingadozik.

Mindkét lap úgy tudja, hogy az SZDSZ, korábbi ellenállását feladva, beleegyezett, hogy Veres János eddigi pénzügyminiszter a kormány tagja maradjon, Bajnai volt tárcáját, a gazdasági minisztériumot veheti át.

A Magyar Nemzet szocialista forrásokból úgy tudja, hogy Kiss Péter, Szekeres Imre és Gráf József biztosan miniszterek maradnak. A Népszabadság szerint ugyanakkor Kiss még nem adott választ, hiszen Bajnai megszüntetheti eddigi posztját, a kancelláriaminiszterit, ehelyett a kormányból biztosan távozó Szűcs Erikától vehetné át a munkaügyi minisztériumot. Ehhez azonban a lap értesülései szerint nincs kedve.

Miniszter maradhat a Népszabadság értesülései szerint a Gyurcsány-kormány egy másik prominense, Draskovics Tibor igazságügyi miniszter is - bár korábban szabaddemokrata körökben Veres és Szilvásy mellett Draskovics távozását is Bajnai támogatásának feltételéül szabták. A Magyar Nemzet szerint Draskovics azért maradhat, mert nem találtak a helyére megfelelő személyt.

A Nemzet szerint ugyanezért maradhat Molnár Csaba energetikai miniszter is. Az Index értesülései szerint ugyanakkor Molnár alatt nem inogott a szék, bár az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke Gyurcsány pártbeli fő támogatója volt.

Pénteken folytatódnak az egyeztetések a kormány tagjairól, Bajnai Gordon az MSZP és az SZDSZ frakciójával is tárgyal. Az egyeztetéseken emellett szó lesz a Bajnai-program felpuhítására tett baloldali kísérletekről is, hiszen egyre több szocialista képviselőről derül ki, hogy záradékkal írták csak alá a Bajnait támogató nyilatkozatot, ráadásul még az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor is a jövedelmek szociális alapú újraelosztását sürgette szerdai nyilatkozatában. Ez utóbbi értesüléseink szerint megdöbbentette Bajnait.